• Pametno upravljanje zemljištem
  • 06.08.2018. 08:00

Daljinsko navodnjavanje paprike - eksperiment u Belegišu

Nikola Lončar iz Belegiša sada može da proizvodi zdravu hranu, štiteći životnu sredinu.

Foto: Bigstockphoto/nd3000
  • 1.093
  • 55
  • 0

Nikola Lončar iz Belegiša je za zalivanje 65.000 sadnica paprike na parceli od 10 ha koristio je dizel garegat. To znači da je svakoga dana dva do tri puta dolazio u atar, a zalivanje bi dnevno trajalo i po 10 sati. Godišnje ga je, po hektaru, ovaj posao koštao i do 1.500 evra

"Sada je mnogo bolje. Paprike mogu i sa ležaljke da se zaliju! Mogu sebi da dozvolim da odem 10 dana negde na odmor, i da uređajem, iz bilo kog dela sveta, upravljam mobilnim telefonom", kaže Nikola za RTV.

Pametno upravljanje zemljištem

Ovo mu je omogućio mobilni robotizovani solarni elektroagregat za navodnjavanje, koji je postavljen zahvajujući projektu "Pametno upravljanje poljoprivrednim zemljištem i prirodnim reusrsima korišćenjem savremenih tehnologija" koji se realizuje u okviru programa "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene. Finansiraju ga Razvojna agencija Ujedinjenih nacija i Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Ovaj sistem omogućava daljinsko korišćenje, navodnjavanje, pametno upravljanje zemljištem i pridornim resursima. Pod njima podrazumevamo energiju koju dobijamo od sunca, ali ćemo uključiti i vetro-turbine", objašnjava Aleksandar Rodić iz Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, koje na ovom imanju eksperimetalno sprovodi projekat.

Proizvodnja zdrave hrane

Lončar svakog trenutka može da proveri i vlažnost zemljišta, kao i trenutnu PH vrednost putem mobilnog telefona. Tako može da proizvodi zdravu hranu, jer zemljištu dodaje samo onoliko koliko nauka kaže. Ujedno, afirmiše se zaštita životne sredine, kroz smanjenje emisije štetnih gasova i korišćenja solarne energije.

"Ideja je, pre svega, da se pokaže da Srbija može da se suoči sa izazovom klimatskih promena, na jedan adekvatan način, koristeći sopstveno znanje",  ističe Darinka Radojević iz Ministarstva životne sredine


Izvori

RTV


Tagovi

Nikola Lončar Aleksandar Rodić Darinka Radojević Daljinsko navodnjavanje Mobilni robotizovani solarni elektroagregat


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi