Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 02.08.2017. 08:00

Dan ekološkog duga ranije nego ikad!

Danas je dan ekološkog duga - datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše te godine.

Foto: quimono / Pixabay
  • 615
  • 30
  • 0

Dan ekološkog duga ove godine stigao je ranije nego ikad! On označava da je godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašila ono što Zemlja može da regeneriše te godine.

Svet je u ekološki dug ušao sedamdesetih godina, a pre današnjeg dana (2. avgusta) on je dolazio krajem septembra. Razlog je što čovečanstvo koristi resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

Ta prekomerna ekološka potrošnja javlja se širom sveta - nestaju šume, javljaju se suše, oskudica vode, erozija tla, gubitak biološke raznovrsnosti i nakupljanje ugljen-dioksida u atmosferi.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) je u izveštaju od oktobra prošle godine navela da sve zemlje u regionu žive iznad prirodnih kapaciteta koje imaju. Srbija troši resurse 1,82 planete, stoji na sajtu Euractiv.

Ukoliko se nastavi istim tempom, do 2030. trošićemo ekvivalent dve planete. Ipak, ako bi se dan prekoračenja pomerio za 4,5 dana unazad, vratili bismo se u kapacitete jeden planete.

Foto: quimono / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Dan ekološkog duga Prirodni resursi Zemlja WWF


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u