Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan
  • 13.10.2023. 07:30

Danas je Svetski dan jaja - nabrojali smo 10 prednosti njihove konzumacije

Zašto su jaja visokovredna namirnica?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 228
  • 57
  • 0

Danas, 13. oktobra, obeležava se svetski dan jaja, a ove godine tema je "Jaja za zdravu budućnost". Odaje se počast izuzetno raznovrsnoj i visoko hranljivoj namirnici, doprinos globalnoj potrošnji hrane i opštem blagostanju. Ona su deo uravnotežene ishrane.

Jedinstvena po svojoj hranljivosti

Entuzijasti širom sveta obeležavaju ovaj dan drugog petka u oktobru svake godine, a datira iz 1996. kada ga je ustanovila International Egg Commision. Cilj je bio da se podigne svest o vrednosti jaja i podstakne konzumacija kao izvora visokokvalitetnih proteina, esencijalnih vitamina i minerala. Naglašava se širok spektar jedinstvenih nutritivnih prednosti koje donose ljudskom zdravlju i kako doprinose u borbi protiv uobičajenih nedostataka nutrijenata, što na kraju doprinosi zdravoj budućnosti za sve. Prošle godine ovaj dan je obeležen u više od 100 država.

10 prednosti konzumacije

International Egg Commision je navela brojne prednosti konzumacije jaja.

  1. Sadrže širok spektar esencijalnih hranljivih materija koji se nalaze u pristupačnom obliku;
  2. Jedno veliko jaje sadrži 13 esencijalnih vitamina zajedno sa šest grama proteina;
  3. Odličan su izvor vitamina, posebno vitamina D, A i B12 koji su među najčešćim nedostacima nutrijenata u ishrani stanovništva;
  4. Dobar su izvor minerala, najviše gvožđa;
  5. Konzumacija jaja doprinosi jačanju imuniteta, unapređuje fizički rast i doprinose razvoju mozga kod dece;
  6. Doprinose oporavku bolesnih i deo su hrane za sve uzraste;
  7. Sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina;
  8. Proteini u jajima pomažu u izgradnji mišića, suzbijanju gladi, jačanju imunološkog sistema i još mnogo toga;
  9. Svrstavamo ih u jedan od ekološki najodrživijih i pristupačnih proteina životinjskog izvora;
  10. U 100 gr kokošijeg jajeta nalazi se 149 kcal.

Tagovi

Jaje Proslava dana jaja Svetski dan jaja Jaja za zdravu budućnost Proteinska hrana Jačanje imuniteta Izvor aminokiselina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.