Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalna studija
  • 13.02.2021. 07:30

Degradacija obradivih površina: Suša i erozija najveći problem

Sprovedena je studija o degradaciji zemljišta na globalnim obradivim površinama. Za dobijanje rezultata korištćeni su podaci o suvoći, eroziji, propadanju vegetacije, zaslanjivanju i smanjenju ugljenika u zemljištu.

Foto: Karolina Rastija
  • 81
  • 16
  • 0

Iako je poljoprivreda glavni stub globalne bezbednosti hrane, njenoj produktivnosti trenutno prete brojni ekološki problemi. Među njima je i degradacija zemljišta. Ali, još uvek nema dovoljno znanja o planetarnom prostornom otisku na obradivim površinama, koje su glavna karakteristika agrarnih sistema na nivou čitavog sveta. 

Iz tog je razloga sprovedena studija koja je prvi put do sada globalno analizirala njen uticaj koristeći složene geoprostorne podatke o glavnim procesima poput suvoće, erozije, propadanja vegetacije, zaslanjivanja i smanjenja organskog ugljenika u zemljištu.

Na 40 odsto površina utiče suša

Primenjene su geostatističke tehnike, reprezentativne za identifikovanje učestalosti spomenutih pet procesa. Rezultati su pokazali da suša čini daleko najveći pojedinačni pritisak i utiče na približno 40 odsto obradivih površina koje pokrivaju oko 14 miliona km2. 

Dalje, utvrđeno je da je erozija još jedan od glavnih procesa degradacije, pa utiče na oko 20 odsto globalnih obradivih sistema. Rezultati su takođe pokazali da ta dva postupka razgradnje istovremeno utiču na dodatnih sedam odsto takvih površina.

Statistički podaci pokazuju da su Indija, Sjedinjene Države, Kina, Brazil, Argentina, Rusija i Australija najosetljivije zemlje sveta kada je reč o degradaciji. Gledano u postotcima, statistička posmatranja pokazala su da su afričke zemlje najviše pogođene.

Naučnici smatraju da bi saznanja iz ove studije mogla biti korisna za akcije upravljanja poljoprivredom koje bi pak mogle ublažiti negativne učinke propadanja, koji trenutno utiču na mnoge obradive sisteme širom sveta.


Tagovi

Degradacija Globalne površine Erozija Suša


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]