Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 15.05.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Voganj, Ruma

Deponija na kome je nekada bilo betonsko kupatilo, sada se uklanja

Ideja da se deo atara Vognja vrati u prvobitno stanje počela je da se ostvaruje. Velika deponija je uklonjena, a sada je u toku kopanje jezera koje će za nekoiliko godina ponovo biti mesto okupljanja meštana.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 327
  • 44
  • 0

Meštani Vognja uradili su prvi korak na uređenju jednog dela atara u kome je pre više od pola veka postojalo betonsko kupatilo. Bilo je to mesto za odmor nakon teških poljoprivrednih radova, mesto na kome su provodili svoje slobodno vreme, a koje je niko ne zna zašto poslednjih godina postalo velika deponija. Akciju uređenja pokrenuli su članovi tamošnjeg ribolovačkog društva "Klen 022", a podršku su dobili od Saveta Mesne zajednice i Opštine Ruma. 

 "Zaštita životne sredine je jako bitna za sve nas. Zato je sada i urađen ovaj deo posla, da se spreči dalje odlaganje, hemikalija i pranje prskalica kada se vraćaju iz atara proizvođači, ali se nadam da ćemo to uspeti da sredimo kako treba", rekao je predsednik Ribolovačkog društva "Klen 022" Žarko Mićić.

Cilj - očuvanje životne sredine

Godinama su Voganjci želeli da srede ovaj deo atara, međutim nisu nailazili na podršku nadležnih koji nisu razumeli njihovu inicijativu da dobiju svoje mesto za odmor. Jedan od razloga za uređenje tog dela voganjskog atara je i očuvanje životne sredine.

Vraćanje starog sjaja betonskog kupatila Vognja

"Na ovom starom kupatilu nekada smo učili da plivamo. Nismo imali drugo, ovo nam je bilo more", prisetio se predsednik saveta Mesne zajednice Voganj Jova Matić.

Voganjci kažu da rok za završetak radova nije utvrđen. Zadovoljni su što je sve počelo i nadaju se da će za nekoliko godina to biti omiljeno mesto mnogih Sremaca, ali i putnika namernika. Ribolovci koji su ovu akciju uređenja i pokrenuli imaju materijalnu pomoć brojnih sugrađana, privrednih kolektiva, ali i lokalne samouprave koja podržava sve akcije koje za cilj prvenstveno imaju zaštitu životne sredine.

Opširnije o tome u prilogu TV Fruška Gora:

 


Tagovi

Deponija Voganj Jova Matić Žarko Mićić Betonsko kupatilo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!