Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetna hrana
  • 29.03.2023. 18:00

Deset nitrozamina štetno za zdravlje - koja hrana ih sadrži?

Jedinjenja koja nastaju u hrani tokom pripreme i obrade mogu biti kancerogena i izazvati oštećenje DNK.

Foto: Depositphoto/pitrs10
  • 468
  • 84
  • 0

Izloženost potrošača nitrozaminima, jedinjenjima koja se mogu formirati u hrani tokom njene pripreme i obrade, izaziva zabrinutost za zdravlje izvestila je Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA u svom izveštaju. Deset nitrozamina koji se nalaze u hrani su kancerogeni i mogu izazvati oštećenje DNK.

Koja hrana ih sadrži?

Pronađeni su u različitim vrstama namirnica kao što su suhomesnati proizvodi, prerađena riba, kakao, pivo i druga alkoholna pića. Najvažnija grupa namirnica koja doprinosi izloženosti ovim jedinjenjima je meso i mesne prerađevine. Mogu biti prisutni i u drugoj hrani uključujući prerađeno povrće, žitarice, mleko i mlečne proizvode, ili fermentisanu, kiselu i začinjenu hranu.

Naglašavaju da još uvek postoje određene nejasnoće o njihovoj prisutnosti u određenim kategorijama hrane. Zato savetuju izbalansiranu ishranu sa širim izborom namirnica.  

Vreme je za izbalansiranu ishranu (Foto: M.C.C.)

Potencijalni rizici po zdravlje

Izloženost nitrozaminima u ishrani verovatno je iznad nivoa koji izaziva zabrinutost za zdravlje svih starosnih grupa.

"Naša je procena da za sve starosne grupe širom populacije EU nivo izloženosti nitrozaminima u hrani izaziva zdravstvenu zabrinutost", izjavio je predsedavajući Komisije za kontaminate u lancu ishrane dr. Diter Šrenk. Dodao je da na osnovu studija na životinjama smatraju učestalost tumora jetre kod glodara najkritičnijim zdravstvenim efektom.

Kako bi obezbedili visok nivo zaštite potrošača kreirali su najgori scenario za procenu rizika. Pretpostavili su da svi nitrozamini koji se nalaze u hrani imaju isti potencijal kao najštetniji od njih, odnosno da izaziva rak kod ljudi, iako je to malo verovatno.

Idući korak je komunikacija Evropske komisije s nacionalnim vlastima o tome koje su mere upravljanja rizikom potrebne.


Tagovi

EFSA Nitrozamini Rizik po zdravlje Evropska komisija Štetna hrana Suhomesnati proizvodi Prerađeno povrće Jedinjenja u hrani


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.