Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dione
  • 26.08.2021. 19:00

DIONE set alata - inovativne tehnologije za monitoring poljoprivrede

Ovaj set alata je inovativno rešenje koje omogućava evropskim agencijama za agrarna plaćanja da poštuju modernizovane propise Zajedničke poljoprivredne politike - ZPP (CAP).

Foto: Bigstock/Yarygin
  • 66
  • 13
  • 0

Kako bi se omogućilo agencijama za agrarna plaćanja da se usklade sa modernizovanom Zajedničkom poljoprivrednom politikom, kompanija InoSens stvorila je DIONE set alata razvijen u okviru istoimenog projekta koji finansira Evropska Unija.

Ovaj set alata je inovativno rešenje koje omogućava evropskim agencijama za agrarna plaćanja da poštuju modernizovane propise Zajedničke poljoprivredne politike - ZPP (CAP) i u isto vreme sprovode procenu ekološkog učinka ozelenjavanja na nacionalnom ili regionalnom nivou, u zavisnosti od nadležnosti agencije.

Pored agencija za agrarna plaćanja kao glavnih korisnika, DIONE je dizajniran da ispuni zahteve pametnog monitoringa poljoprivrede koje pružaju tela za sertifikaciju i kontrolu, odnosno Sertifikacione kuće. Glavni proizvodi koje pruža svojim ciljnim grupama su: poboljšane mape vrsta useva, automatizovano neproduktivno prepoznavanje EFAs, procena ekoloških performansi i usklađenosti, karte svojstava zemljišta i slike sa geografskim oznakama.

Sadržaj DIONE set alata

Sastoji od tri glavne komponente:

  • DIONE komponenta osmatranja zemlje (Earth Observation);
  • DIONE alat za poljoprivrednike (DIONE Farmers’ Tools) i
  • DIONE Green Accountability set alata.
DIONE je dizajniran da ispuni zahteve pametnog monitoringa poljoprivrede (foto: dione-project.eu)

Komponenta osmatranja zemlje koristi informacije/slike Sentinel Hub-a zasnovane na cloud platformi koja je razvijena da olakša i standardizuje pristup Copernicus podacima i informacijama (DIAS), i da proizvodi poboljšane karte tipa useva i neproduktivne EFA mape. To donosi ekonomsku vrednost ključnim ciljnim grupama, smanjujući im administrativne i operativne troškove vezane za proveru usklađenosti zasnovane na ZPP, i procenjujući uticaj na životnu sredinu.

Uključuje skup podataka o obradivom zemljištu, kao alat koji koristi snimanje LC/LU slika zasnovanih na bespilotnim letelicama pored tehnologije daljinskog upravljanja. Glavne prednosti koje ova komponenta donosi su pojednostavljeno i jeftinije praćenje plaćanja Zajedničke poljoprivredne politike na osnovu određenih područja i preciznija i pouzdanija procena uticaja plaćanja iste na životnu sredinu.

DIONE alat za poljoprivrednike podržava efikasan i automatizovan monitoring usklađenosti poljoprivrednika sa uslovima Zelene direktne šeme plaćanja (Green Direct Payment Scheme) agencija za agrarna plaćanja. Obuhvata podatke o sistemu identifikacije zemljišnih parcela, mape useva tipa Sen4CAP, EFA mape poboljšane rezolucije i slike zemljišta sa geografskim oznakama. U suštini, geografski označeni okvir slike i jeftini senzori za procenu degradacije zemljišta predstavljaju novu tehnologiju za poljoprivrednike, čineći proveru usklađenosti manje administrativnom i omogućujući manje stresan proces provere usklađenosti.

Informacije o stanju i korišćenju zemljišta

Green Accountability set alata predstavlja onaj za automatizovanu proveru usklađenosti poljoprivrednika sa šemom zelenih direktnih plaćanja, omogućavajući agencijama za agrarna plaćanja da prate ekološke performanse zelenih direktnih plaćanja.

Ovaj set alata sastoji se od:

(i) alata za praćenje usklađenosti poljoprivrednika, uključujući komponentu prikupljanja podataka i upravljanja koja odlučuje o usklađenosti pojedinačnih poljoprivrednika i integrisana je sa postojećim alatima agencija za agrarna plaćanja i

(ii) pametnog DIONE alata ekoloških performansi (Environmental Performance Tool) kao podrška procesima donošenja odluka. Ovaj alat pruža povratne informacije profesionalcima iz agencija za agrarna plaćanja i kreatorima politika o stanju i korišćenju zemljišta.

Validaciju DIONE alata i njegovih komponenti u realnom okruženju vrše dva partnera iz DIONE konzorcijuma - Nacionalna agencija za agrarna plaćanja iz Litvanije i Organizacija za poljoprivredna plaćanja sa Kipra. Preliminarni rezultati ukazuju na predviđene benefite alata, kao što su manji administrativni i operativni troškovi, preciznije i jeftinije provere usklađenosti, širi uzorak i dokaz o proveri usklađenosti koji se može revidirati, i tako dalje.


Tagovi

DIONE set alata Zajednička poljoprivredna politika Usklađivanje Agrarna plaćanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D