Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Švedska predsedava
  • 05.01.2023. 15:00

Dizel gorivo, đubrivo, stočna hrana i struja u fokusu švedskog predsedavanja u Agrifish-u

Od 1. januara Švedska predsedava Većem Evropske unije. Poljoprivreda i ribarstvo su na vrhu dnevnog reda.

Foto: Depositphotos/SebW
  • 91
  • 37
  • 0

Od 1. januara 2023. godine Švedska je preuzela predsedavanje Većem Evropske unije tokom najteže bezbedonosne krize od Drugog svetskog rata. Izazovi s kojima se suočava EU mogli bi biti veći nego ikada pre što zahteva odlučnost, naveo je u svom pozdravnom govoru švedski premijer Ulf Kristerson.

Predsedavanje ove zemlje biće opterećeno sukobom u Ukrajini, prilivom izbeglica, rastućim cenama energenata, inflacijom koja pogađa stanovništvo i privredu.

Nedostatak đubriva visoko na listi prioriteta

Na vrhu dnevnog reda ostaće proizvodnja i pitanja prehrambene bezbednosti. Aktivno će se promovisati rad EU na postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, paralelno s povećanjem konkurentnosti, zapošljavanja, proizvodnje hrane, zdravlja i blagostanja. Doprinos zelene i plave industrije postizanju klimatskih ciljeva i njihovom prilagođavanju klimi su važni u ovom kontekstu, ističe se. 

Prioriteti švedskog predsedavanja u Veću za poljoprivredu i ribarstvo ostaje praćenje situacije na tržištu i kretanje cena poljoprivrednih inputa. To se prvenstveno odnosi na dizel gorivo, đubrivo, električnu energiju i stočnu hranu.

Nedostatak đubriva predstavlja problem za buduće setvene sezone. Predsedništvo namerava da prati sve predloge i inicijative osmišljene za jačanje evropske proizvodnje hrane, a veliki značaj će se dati aktivnostima na ulozi i potencijalu bioekonomije. Biće unapređeni i pregovori o predlogu Mreže podataka o održivosti farmi.

Ponovo će se raspravljati o pregovorima o reviziji Regulacije o informisanju potrošača o hrani i odredbama o njenom obeležavanju. Ističe se da su ovi predlozi važan deo strategije Od njive do trpeze i igraju važnu ulogu u pomaganju potrošačima i proizvođačima da naprave svestan i održiv izbor hrane. Takođe, unaprediće se pregovori o Uredbi o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja.

Šumarstvo i ribarstvo

Predsedništvo će pokrenuti raspravu o predlogu revizije zakona o semenu i biljnom i šumskom reproduktivnom materijalu, zatim zakonskom predlogu o monitoringu šuma i strateškim planovima. Pratiće sprovođenje Šumarske strategije EU i obezbediti da se poštuje ravnoteža između tri dimenzije održivosti - ekonomske, socijalne i ekološke.

Kada je u pitanju ribarstvo, pored učešća u nizu međunarodnih pregovora u okviru UN/FAO, sporazuma o partnerstvu u održivom ribarstvu i regionalnih organizacija za upravljanje ovim sektorom, Predsedništvo će pokrenuti raspravu o reviziji Zajedničke ribarske politike (ZRP), uključujući zajedničku organizaciju tržišta. 


Tagovi

Evropska unija Švedska Nedostatak đubriva Prioriteti Veće Evropkse unije Predsedavanje EU


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.