Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radna snaga
  • 05.05.2022. 12:00

Dnevnica 4.000 dinara - srpskih radnika nema, azijski jeftiniji

Mnogi malinari angažuju iste radnike godinama, a drugi su prinuđeni da ih traže preko oglasa ili posredstvom agencija za zapošljavanje koje nude radnu snagu čak iz Indije, Nepala, Pakistana, Moldavije i drugih država.

Foto: Depositphotoss/Maartta
  • 809
  • 215
  • 0

Sezonski berači malina, kupina i ostalog jagodičastog voća u Srbiji dnevno u proseku mogu da zarade više od 4.000 dinara, što je za hiljadu više nego lane, ali ove godine ima i onih poljoprivrednika koju za berbu nude i dvostruko veću zaradu. Razlog - manjak radne snage, posebno onih mlađih radnika, pa tako na plantažama širom Srbije ove naporne i zahtevne poslove danas rade uglavnom stariji ljudi, prenosi Politika.

Mnogi malinari angažuju iste radnike godinama, a drugi su prinuđeni da ih traže preko oglasa ili posredstvom agencija za zapošljavanje koje nude radnu snagu čak iz Indije, Nepala, Pakistana, Moldavije i drugih država, istražuje dalje Danas.

Da li su strani radnici na njivama naša nova svakodnevica?

Radovan Lukić uzgaja maline na skoro dva hektara u ariljskoj Trešnjevici. Uzgaja i borovnice, a ima i sopstvenu hladnjaču, pa mu je potrebno 25 radnika. Predstavnik agencije za zapošljavanje iz Beograda, kaže, nudio mu je radnike iz Indije, Nepala i drugih zemalja, koji rade za mnogo manje iznose.

"Rekao je da oni rade za dnevnicu od 2.000 do 2.200 dinara i da će me, uz neku naknadu koju moram da platim, koštati oko 2.600 dinara. Kazao mi je da bi oni trebalo da ostanu u Srbiji šest meseci, ali ja za njih nemam toliko posla", svedoči za ovaj medij Lukić i navodi da su se neki vlasnici malinjaka prijavili da angažuju jednog ili dvojcu radnika da provere i tu mogućnost.


Tagovi

Radovan Lukić Radna snaga Sezonci Dnevnica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...