Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 10.08.2022. 10:00

Do sutra prekinuti protesti u Požarevcu, radikalizovani u Novom Sadu

Dogovori nisu konkretizovani između ministarstva i vojvođanskih poljoprivrednika. Požarevljani čekaju pregovore sa uljarama oko cene suncokreta, a ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi - spremaju se "na put za Beograd".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 2.099
  • 1.224
  • 0

Nakon jučerašnjih razgovora poljoprivrednika Vojvodine i ministra Branislava Nedimovića, radikalizovani su protesti. Blokiran je put od zgrade Vlade Vojvodine do mosta. Proizvođači su čekali na pismeno obaveštenje garancije ispunjenja traženih zahteva.

"Dobili smo, ali na našu žalost, ništa konkretizovano nije. Pojedinih tački koje su nam izuzetno bitne, nisu se dotakli, a jesu nekih totalno nebitnih stvari. Nema nikakve garancije. Protesti su nastavljeni. Blokiran je deo Novog Sada, centra, od mosta do Izvršenog veća. Sad rešavamo šta ćemo dalje", kaže Đorđe Grujić za Agroklub.

Nedimović je juče (9.8.) najavio sastanak proizvođača sa premijerkom u tehničkoj Vladi Anom Brnabić, donošenje Zakona o profesionalnom poljoprivredniku, kojim bi, navodno, bilo rešeno većina zahteva poljoprivrednika, kao i da će razgovarati sa predsednikom pokrajinske Vlade Igorem Mirovićem o problemu naplate naknade za odvodnjavanje.

Takođe, rekao je da će država platiti "lagerovanje suncokreta dok ne bude bolja cena".

Kako nam je objasnio Grujić, pitanje suncokreta je samo "jedna tačka jednog zahteva" i da su oni ovde došli zbog zahteva na nivou cele poljoprivrede.

Poljoprivrednici "Stiga" čekaju ispunjenje svojih zahteva

Juče su protestovali i poljoprivrednici Braničevskog okruga u organizaciji Udruženja "Stig", čiji je osnovni zahtev bila cena suncokreta.

Protest u Požarevcu se ne prekida, dok neko ne dođe iz Ministarstva

"Dolazili su iz Ministarstva više puta u toku dana, pošto nismo hteli da se pomerimo. Mi smo tražili da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja i da se podigne cena za građanstvo sa 196 na 250 dinara - ovo još uvek nije potvrđeno, ali sigurno će nešto ići 'gore'.

Za cenu suncokreta možemo da pregovaramo sa uljarama, to će se desiti u četvrtak (11.8.) najverovatnije. Do sad su uljare imale izgovor: zabrana izvoza, ograničenje cena - evo, sad ne postoji više taj argument", kaže Nedeljko Savić iz Udruženja za naš medij, dodajući da su sinoć zablokirali "bukvalno celu Istočnu Srbiju".

Jučerašnja blokada u Požarevcu

"Sledeće što ćemo učiniti, ako se naši zahtevi ne ispune, jeste - ići ćemo autima i autobusima za Beograd, to je sigurno!", kaže Savić i dodaje da neće više ovako da "maltretiraju" svoje građane.

Za sada su protesti u Požarevcu prekinuti, do sutra (11.8.) kada je i zasedanje Vlade, a proizvođači ostaju dosledni svojim zahtevima.


Tagovi

Protesti Đorđe Grujić Branislav Nedimović Nedeljko Savić Dogovori Zahtevi Cena suncokreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...