Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Italiji
  • 12.05.2023. 15:00

Dobili komesara za sušu - Italiji prete i klizišta

Najveći problem je pronalaženje sredstava za projekte. Suša je stvorila gubitke od oko šest miliona evra. Sindikat poljoprivrede upozorava na klizišta zbog trenutnih padavina.

Foto: Depositphotos/andreadelbo
  • 85
  • 68
  • 0

Nikola Del Akva imenovan je za komesara za borbu protiv suše u Italiji. Njegov zadatak je da zaustavi dugogodišnji problem uzrokovan dugotrajnim sušnim periodima i niskim vodostajem, posebno na severu zemlje. Prošle godine gubici u poljoprivredi su iznosili oko šest milijardi evra.

Na ovu poziciju dolazi s funkcije direktora "Veneto Agricolture" i već je koordinator svih projekata u Venetu protiv suše. Vlada mu je dala poverenje do decembra, uz mogućnost obnove funkcije do kraja 2024. godine.

Poslovi koji čekaju komesara

Na listi hitnih radova je pojednostavljenje procedure za izgradnju vodovodnih objekata kao što su akumulacije, kanali i brane. U planu je da realizuje izgradnju rezervoara za prikupljanje vode za upotrebu u poljoprivredi, kao i postrojenja za desalinizaciju i ponovnu upotrebu otpadnih voda.

Očekuje se da će najveći problem biti pronalazak sredstava jer je prema proceni potrebno najmanje 13,3 milijarde evra, a do sada je izdvojeno 5,1 milijarda evra. Jedan od ciljeva je i suzbijanje disperzije vode, jer do 50 odsto se gubi zbog lošeg održavanja i zastarelosti akvadukta. Napori su usmereni i na povlačenje sredstava iz EU, a za koje se smatra da su blokirani u ministarstvima između nacionalnih i evropskih fondova.

Klizišta velik problem

Prošlogodišnja suša je ugrozila više od 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovinu farmi, posebno onih gde se proizvodi najpoznatija parmska šunka, pokazuju podaci poljoprivrednog sindikata "Coldiretti". Slana voda koja je iz mora kroz korito reke Po prodirala u plodnu ravnicu uništila je mnoge useve.

U najnovijim analizama iz ovog sindikata upozoravaju na loše vreme i opasnost od klizišta i poplava. Ističu da je neophodno imati akumulacione bazene koji će sačuvati vodu nizvodno i neće rezultirati poplavama.

"Ulaganje u akumulacione bazene postaje fundamentalno za bezbednost cele naše zemlje. Oni mogu da čuvaju višak vode za preraspodelu kada je to potrebno", izjavio je predsednik ove organizacije Etore Prandin.

Suša u Španiji: Rezerve vode nestaju, uhapšeni zbog ilegalnih bunara, organizuju se protesti

Očekuje se da će kiša obnoviti zalihe u jezerima, rekama, kopnu i planinama, dok jake oluje sa obilnim padavinama pogoršavaju situaciju sa klizištima i blatom jer suva zemljišta nisu u stanju da apsorbuju vodu koja silovito pada i ima tendenciju da stvori klizišta.


Tagovi

Italija Suša Suša u Italiji Klizišta Oluja Komesar za sušu Nikola Del Akva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.