Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o žitaricama
  • 05.09.2023. 18:00

Dok cene žitarica i dalje padaju, Erdogan ima poruku za Kijev

Erdogan je rekao da su očekivanja Rusije svima dobro poznata i da nedostatke treba otkloniti, dodajući da su Turska i UN radili na novom paketu predloga kako bi smanjili rusku zabrinutost.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 562
  • 35
  • 0

Cene žitarica na svetskim tržištima nastavile su da padaju i u ovoj nedelji. I dalje je najveći razlog priliv ovogodišnje ruske žetve, ali i tamošnjih zaliha. 

Tako je na evropskom terminskom tržištu cena za ugovor koji ističe 23. septembra značajno pala na 217,75 €/t, što je za pet evra manje od one u petak. 

Ukida se zabrana izvoza žitarica iz Ukrajine za pet zemalja - kako utiče na cene?

Za ugovor u decembru je nešto viša i iznosi 233,50 €/t. 

Kukuruz u ugovoru za 23. studeni košta 211,50 €/t. 

Na čikaškom tržištu je pšenica za septembarski ugovor 203 €/t, a kukuruz za decembar 176 €/t. 

Egipat je direktnom pogodbom kupio pola miliona tona ruske pšenice. Dakle, tamošnja Državna agencija za smabdevanje robom (GASC) kupila je u petak od kompanije Solaris oko 480.000 tona ruske pšenice po ceni od oko 265 dolara po toni (250,25 €/t), s klauzulom CIF kojom prodavac preuzima troškove do iskrcaja na odredištu. Takođe, kupili su i 120.000 tona francuske i isto toliko rumunske pšenice. 

Erdoganove poruke za Kijev 

Obnova sporazuma o žitaricama bila je tema jučerašnjeg sastanka turskog predsednika Tajipa Erdogana i ruskog Vladimira Putina u Sočiju. 

Erdogan je rekao da su očekivanja Rusije svima dobro poznata i da nedostatke treba otkloniti, dodajući da su Turska i UN radili na novom paketu predloga kako bi ublažili rusku zabrinutost, navodi Reuters.

Govoreći o uklanjanju nedostataka, komentarisao je da bi Ukrajina trebalo da ublaži svoju pregovaračku poziciju prema Rusiji u razgovorima o obnavljanju sporazuma i izvoziti više žitarica u Afriku umesto u Evropu.

"Ukrajina mora da omekša svoj pristup kako bismo mogli da preduzmemo zajedničke korake sa Rusijom", rekao je novinarima.

Putin je pak ponovio rusko stanovište da se može vratiti sporazumu, ali samo ako Zapad prestane da ograničava ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Poseban memorandum dogovoren sa Ujedinjenim nacijama poziva na uslove za olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva.

Kuleba: nećemo biti taoci

Sve je to isto veče komentarisao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba te izjavio da Kijev neće promeniti svoje stajalište, ali da će uzeti u obzir turski prikaz pregovora u Sočiju.

"Ne treba i dalje da budemo taoci ruske ucene, gde Rusija stvara probleme, a onda poziva sve da ih rešavaju", rekao je Kuleba.

Prema pisanjima turskih medija, Erdogan je izjavio kako će o svemu razgovarati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guteresom na opštoj skupštini ovog meseca te da veruje kako bi se uskoro moglo pronaći rešenje.

Nekoliko sati pre samog sastanka Erdogana i Putina, napad ruske bespilotne letelice na ukrajinsku luku za izvoz žitarica na Dunavu, oštetio je skladišta i zapalio okolne objekte. 


Tagovi

Ruske žitarice Ukrajinske žitarice Cijena pšenice Cijena kukuruza Tayyip Erdogan Vladimir Putin Sastanak Sporazum o žitaricama


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.