Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija izvoz
  • 07.05.2015. 10:10

Dokumenta krivotvorili evropljani!

U falsifikovanju fitosanitarnih sertifikata za izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju učestvuju evropljani kojima je izvoz u tu zemlju zabranjen. U prvom kvartalu ove godine, Srbija beleži 20 odsto veći izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 56
  • 2
  • 0

Čini se da su evropljani ti koji mute vodu u trgovinskim odnosima Srbije i Rusije. Kako se čini, evropljani su učestvovali u falsifikovanju fitosanitarnih dokumenata kako bi, unatoč zabranama, ipak uspeli izvesti svoje poljoprivredne proizvode u Rusiju.

Jasno je da su se ruskom zabranom uvoza mnoge evropske zemlje, koje su velikim delom zavisile upravo o ruskom tržištu, našle u nezavidnoj situaciji. Rešenje tog problema pronašle su u falsifikovanju srpskih fitosanitarnih dokumenata.

Prema rečima Sergeja Dankverta, rukovodioca Ros seljhoznadzora, ruske službe za kontrolu hrane, Rusija nije zaustavila uvoz srpskih jabuka, već se pojačanim nadzorom i saradnjom sa srpskim Ministarstvom poljoprivrede nastoji sprečiti uvoz jabuka koje su deklarisane kao srpske, a dolaze iz zemalja u EU, poput Poljske naprimer. Moskva ne optužuje Srbe za lažne sertifikate, već zemlje kojima je izvoz u Rusiju zabranjen. Srbija se nada da će u saradnji sa Rusijom otkriti lanac falsifikatora srpskih sertifikata, jer falsifikatori se nalaze s obe strane granice i samo se zajedničkom saradnjom može rešiti ova situacija.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je pad ukupnog izvoza iz Srbije u Rusiju i to za čak 30 %. Za tako veliko smanjenje izvoza u Rusiju kriv je značajan pad ruske rublje zabeležen prošle godine. Međutim, treba naglasiti da je, bez obzira na ukupan pad izvoza, došlo do povećanja izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 % u poređenju sa istim prošlogodišnjim razdobljem.

Foto: depositphotos.com; joyfull


Tagovi

Povećanje izvoza Uvoz jabuka Poljska Rusija Srbija Lažni sertifikati Sergej Dankvert Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.