Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žensko preduzetništvo
  • 11.03.2018. 15:00

Donacije za poljoprivrednice u kulskoj opštini

Šest žena iz kulske opštine dobilo je bespovratne donacije (grantove) za pokretanje ili unapređenje posla. Ceo program je finansirala Austrijska razvojna agencija, koja je odobrila donacije od po 1.500 evra, za nabavku opreme, pribora za rad i materijala. 

Foto: Flickr / Deacon52
  • 139
  • 5
  • 0

Na konkursu, u okviru SEED programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju žena i mladih, koji je realizovao Novosadski humanitarni centar, uz podršku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, šest žena, iz Opštine Kula dobilo je bespovratne donacije (grantove) za pokretanje ili unapređenje posla. Ceo program je finansirala Austrijska razvojna agencija, koja je odobrila donacije od po 1.500 evra, za nabavku opreme, pribora za rad i materijalaKako prenose Novosti, pet grantova dodeljeno je za proizvodnju organske hrane, dok je jedna donacija namenjena za razvoj lokalnog turizma.

 

Sirće od joste unikatni proizvod u Srbiji

 

Marta Cvetanović, iz Kule, dobila je donaciju za pokretanje proizvodnje sirćeta od joste, bobičastog voća nastalog ukrštanjem crne ribizle i ogrozda. Kako objašnjava, suprug i ona su dosada, pravili sok, kompot i vino od tog voća, uglavnom za kućne potrebe, dodajući da su za Novu godinu prvi put napravili čak i šampanjac. Cvetanovićeva tvrdi da će sirće od joste biti unikatno u Srbiji, a za unapređenje biznisa njoj će biti isporučena dva bureta od nerđajućeg čelika i presa za voće, a deo novca će biti iskorišćen za kopanje bunara za zalivanje biljaka.

 

Oprema za proizvodnju kupinovog vina i plasteničku proizvodnju

 

Sanja Delić, iz Kule dobiće bure od prohroma, muljaču i punilicu flaša za vino od kupine. Na površini od 1ha pod kupinom, Sanja i njen suprug, lane su proizveli 350 litara vina, a ove godine očekuju duplo veći rod voća koje su posadili pre 3 godine. Slavica Rodić, iz Lipara, Sandra Takač, iz Kule i Vanja Škrbić, iz Crvenke konkurisale su za novac za podizanje plastenika, u kojima će prva na 110m2 gajiti jagode, druga na 60m2 proizvoditi zelenu salatu i paradajz, a treća će na 50m2 gajiti različite vrste povrća.

 

Donacija i za razvoj lokalnog turizma

 

Svetlana Jelić, članica Udruženja ljubitelja zdrave hrane i zdravog načina života Eko-Kula, jedina je kojoj je odobren grant za razvoj lokalnog turizma. Kako objašnjava, udruženje, između ostalog, pravi turističke pakete, u kojima su dosad bili medenjaci, začinsko bilje, hladno ceđeno ulje od bundeve i suncokreta i hleb od organskih žitarica, a sve to ukrašeno umetničkom slikom od prirodnih materijala članice Svetlane Radman. Za pripremu pomenutih proizvoda Svetlani će biti obezbeđen duplikator od 40 litara, koji je morao da bude specijalno naručen, jer su svi postojeći na tržištu skuplji od vrednosti donacije.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kula Novosadski humanitarni centar Austrijska razvojna agencija Marta Cvetanović Sanja Delić Slavica Rodić Sandra Takač Vanja Škrbić Svetlana Jelić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.