• UseAllFood
  • 20.10.2021. 12:00

Dostupna aplikacija koja pomaže u smanjenju otpada od hrane na domaćinstvu

Osim što će korisnicima omogućiti da bolje planiraju nabavku i spremanje hrane, cilj ove aplikacije je i da pomogne u smanjenju količine otpada od hrane u domaćinstvima.

Foto: Depositphotos/BravissimoS (ilustracija)
  • 67
  • 3
  • 0

Mobilna aplikacija na srpskom jeziku UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže da bacaju manje hrane, dostupna je građanima Srbije, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a prenosi portal Cirkularne ekonomije.

Aplikaciju je razvila kompanija HyperEther iz Novog Sada, a korisnici Android i iOS uređaja mogu je besplatno preuzeti iz Google Play i AppStore prodavnica aplikacija.

"Sve što korisnici treba da urade kako bi na vreme iskoristili namirnice koje su kupili je da svakog dana fotografišu sadržaj svog frižidera. Nema potrebe da nakon toga ručno unose bilo kakve podatke o hrani, jer aplikacija automatski obrađuje informacije sa fotografije i na osnovu toga korisnike obaveštava o stanju namirnica. Aplikacija UseAllFood to uspeva zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja na principu mašinskog učenja obrađuje veliki broj podataka u kratkom vremenskom periodu", objašnjavaju iz UNDP-a.

Osim što će korisnicima omogućiti da bolje planiraju nabavku i spremanje hrane, cilj ove aplikacije je i da pomogne u smanjenju količine otpada od hrane u domaćinstvima, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u dokumentu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), važno je prestati sa bacanjem hrane, a pod tim se misli i na nepotrebno trošenje novca, rada i resursa kao što su energija, zemljište i voda za proizvodnju hrane. Trošenjem hrane se takođe povećava emisija gasova staklene bašte i doprinosi klimatskim promenama.


Tagovi

Otpad od hrane Aplikacija UseAllFood Nabavka hrane Smanjenje Klimatske promene


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad dođu hladni dani, pa se "zagrejemo" uz rakiju, beli luk i slaninu - zime nema. A da li ste se nekad pitali kako nastaje dimljena slanina? Uskoro, više na Agroklubu!