• Glifosat
  • 28.11.2017. 11:00

Dozvola za glifosat na još pet godina

Nemačka, Portugal, Rumunija i Bugarska, koje su bile suzdržane na proteklom glasanju, sada su podržale predlog Evropske komisije.

Foto: hpgruesen / Pixabay
  • 335
  • 21
  • 0

Države članice na žalbenom odboru ipak su prihvatile predlog Evropske komisije i glasale za obnovu dozvole korišćenja glifosata u Evropskoj uniji na još pet godina.

Uprkos tome što je Evropski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji pozvao na delimičnu zabranu glifosata u nepoljoprivredne svrhe i postepeni prestanak njegovog korišćenja do 2022. godine, Nemačka, Portugal, Rumunija i Bugarska, promenile su svoje mišljenje i glasale u korist produženja dozvole za glifosat, čime se zadovoljila potrebna većina. U kampanji koju su Zeleni/ESS u Evropskom parlamentu sprovodili protekle dve godine, uticalo se na izmenu prvobitnog predloga Komisije da se iz 15 godina dozvola za glifosat na kraju odobri na pet godina.

Podsećamo, početkom novembra 14 država članica podržalo je predlog Komisije, dok je devet država članica glasalo protiv predloga za produženje dozvole za glifosat, a suzdržane su ostale Nemačka, Poljska, Portugal, Rumunija i Bugarska.

Foto: hpgruesen / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi