Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.06.2023. 18:00

Dramatično na tržištu žitarica i uljane repice - kako izgledaju cene?

Vremenske prilike, žitni koridor, izveštaj USDA i kupovina iz Afrike su imale najveći uticaj na cene.

Foto: Depositphotos/Romaset
  • 293
  • 61
  • 0

Tržište žitarica je i dalje veoma nestabilno. Cena pšenice je ove nedelje prešla granicu od 250 evra/t. Iznosila 251 evro/t prvi put od 8. maja. Ipak je u petak do 14 sati na pariškom Matifu pala na 247,50 evra/t. Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 245,75 evra.

Dramatično je i na tržištu uljane repice koja je pala na 441,50 evra/t. Osnovni razlog ovoj promeni je pad cena sirove nafte.

Vremenske prilike u SAD-u

Na nestabilnost tržišta veliki uticaj imaju vremenske prilike i suša u SAD-u, niske cene ruske pšenice. Najveći podsticaj rastu imao je izveštaj USDA gde je objavljeno pogoršanje uslova i smanjena prognoza za prinos. To je posebno došlo do izražaja na čikaškom CboT-u gde za tonu ove žitarice treba izdvojiti 247,83 evra. Za kukuruz 237,33 evra/t, dok je soja koštala 503,21 evro/t.

Do nove žetve na severnoj hemisferi ima još vremena i sve oči su uprte kako će proći oprašivanje, zametanje i nalivanje zrna pšenice i drugih žitarica. Na jugoistoku SAD-a kiša je pala prošle nedelje, a očekuje se i u pojasu uzgajanja kukuruza i soje.

Ruska konkurencija

Cene evropske pšenice imaju oštru konkurenciju u ruskoj koja ima nižu cenu. Alžir je kupio 630.000 tona pšenice i većinom se radilo o isporukama iz Rusije.

Žitni koridor iz Ukrajine je pod znakom pitanja. Ističe 18. jula i postoji neizvesnost oko produžetka. Dodatnu napetost stvorila je poseta afričke predsedničke delegacije Moskvi koja je optužila Zapad da svojim sankcijama blokira ruski izvoz žitarica i đubriva. Zbog toga mnogi odustaju od transporta žitarica iz Ukrajine gde će žetva biti smanjena najmanje 30 odsto. Trenutno Kina nastavlja utovar kukuruza, a količina bi uskoro trebala da dostigne 5,5 miliona tona.

U Evropskoj uniji očekuju se stabilni prinosi, uprkos suši na Iberijskom poluostrvu. Španija, Portugal i Francuska se suočavaju sa njenim posledicama, a uočava se i trend smanjenja setvenih površina. U Italiji će poplave imati uticaj na proizvodnju pšenice i ječma. Balkan i jug Skandinavije su bili pogođeni hladnim talasom, što je odložilo setvu letnjih kultura.


Tagovi

MATIF CBoT Uljarice i žitarice Cena pšenice Cena soje Cena uljane repice Cene žitarica Cena kukuruza Pariška berza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.