• Zadruge i subvencije
 • 09.08.2019. 08:00

Država će do kraja godine sa 367 miliona podržati do 60 zadruga

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je da su do sada državnim novcem pomognute 94 zadruge u Srbiji, a da bi ove godine sa još 367 miliona dinara trebalo da bude podržano još 50 do 60 zadruga.

Foto: Depositphotos/branex
 • 130
 • 7
 • 0

Od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano je 513. zadruga. Pomognut je do sada rad 94 zadruge, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za njih sedam.

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Milan Krkobabić je rekao da je ove godine opredeljeno za zadruge u Srbiji još 667 miliona dinara.

"U Bačkom Petrovcu osnovana je prva zadruga u Srbiji 1846. godine, a danas ovde vidimo jednu zadrugu koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu, ali i ostatak Srbije," rekao je Krkobabić, prenose Večernje novosti. 

Značaj zadruga i udruživanja iz ugla zadrugara

Konkurs za dodelu novca i dalje traje

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava je trenutno u toku i traje do 15. avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1. septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Kako je precizirao, finansijski podsticaji su predviđeni za raličite namene, poput osnivanja stada, zasada, kupovine opreme, prenosi Blic.

"Složene zadruge omogućavaju vertikalno i horizontalno povezivanje i mogu da pruže svojim članovima ono to specijalizovane ne mogu, a to je istraživanje tržišta, naučnoistraživački razvoj, marketing i izvoz proizvoda više faze obrade", naveo je ministar.

On je rekao da je zbog toga država odlučila da složene zadruge pomogne sa 60 miliona dinara bespovratnih sredstava i da se nada da će iduće godine iznos biti udvostručen ili utrostručen.

"Hoćemo prave centre koji će povezivati više specijalizovanih ili mešovitih zadruga, samo na taj način može da se gradi zadružna piramida na čijem su vrhu izvoznici", kazao je Krkobabić.

U protekle dve godine u Srbiji osnovano 430 novih zadruga

Za šta sve može da se konkuriše?

Maksimalan predviđen iznos bespovratnih sredstava: za novoformirane je 7.500.000 dinara, za stare 15.000.000 dinara i za složene zadruge 60.000.000 dinara, preneli su u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi. 

Zadruge mogu ostvariti pravo na finansiranje sledećih projektnih aktivnosti:

 • nabavku živih životinja od privrednih društava registrovanih za trgovinu na veliko životinjama za potrebe formiranja ili povećanja osnovnog stada, osim nabavke muških goveda
 • nabavka opreme i mehanizacije za potrebe unapređenja kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i tov stoke
 • nabavku opreme za preradu mleka i mesa
 • nabavku opreme i mehanizacije za skladištenje, sortiranje, pakovanje i preradu voća i povrća
 • nabavku opreme i mehanizacije za potrebe proizvodnje u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu i podizanje matičnih zasada
 • nabavku opreme i mehanizacije za proizvodnju i preradu ukrasnog, aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja
 • nabavku opreme i mehanizacije za skladištenje i preradu žitarica
 • nabavku opreme za pčelarstvo
 • izgradnju montažnih objekata od prefabrikovanih elemenata i nabavku opreme za finalnu preradu poljoprivrednih proizvoda (samo za složene zadruge)

Država do sada izdvojila 1,7 milijardi dinara

Zaključno sa ovom godinom za trogodišnji program finansiranja zadruga, država je po rečima Krkobabića izdvojila 1,7 milijardi dinara pomoći.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov ocenio je da je budućnost zadrugarstva u Srbiji u složenim zadrugama.

"Tamo gde postoji zadruga u malim sredinama, nema problema za opstanak", kazao je on i dodao da udruživanje zadruga jedino može da parira velikim kompanijama.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zadruge 500 zadruga u 500 sela Konkurs Subvencije Milan Krkobabić Radisav Jovanov


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.