Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 22.08.2016. 17:00

Država neće tolerisati uzurpaciju zemljišta

Ministar poljoprivrede Nedimović obećao je da će do kraja godine uzurpatori državnog poljoprivrednog zemljišta bitii identifikovani i da će se prema njima preduzeti sankcije.

Foto: bigstockphoto.com, valio
  • 67
  • 2
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas, u Pančevu, da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi.

Nedimović je na konferenciji za novinare, u Gradskoj upravi Pančevo, rekao da će ove godine 144 od 145 opština ući u potpuno legalne tokove, ističući da su na vreme doneti godišnji planovi. "Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samupravama koje nisu ispunile svoju obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava. Nije samo važno doneti godišnji program, već ga i sprovesti, tako da će svaka lokalna samouprava koja ne bude sprovodila godišnji program biti sankcionisana i biće joj obustavljena sredstva", rekao je Nedimović.

Neophodno je da se uvede red

Ministar je naglasio da je neophodno da se uvede red u ovoj oblasti, jer je reč o velikim finansijskim sredstvima za budžet republike, pokrajine i lokalne samouprave, ukazujući na to da je ranijih godina bilo ozbiljnih problema i da imovina Srbije mora biti zaštićena. Nedimović je istakao da ćemo ove godine imati za 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup. On je objasnio da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa, po osnovu licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo. To će ove godine, smatra Nedimović, doneti 24,7 miliona evra više u budžet.

Nedimović je kazao da će svi resursi Ministarstva biti stavljeni na raspolaganje da se ovo pitanje "istera" do kraja, jer, kako je istakao, mora postojati red, a za nered se mora odgovarati. Ministar je istovremeno ukazao na to da nema dovoljno poljoprivrednih inspektora, ali je istovremeno izrazio uverenje da se snaga države ogleda kroz inspekcije, dodajući da ne postoji čak ni pomoćnik ministra zadužen za inspekcije, što će, kako je najavio, biti regulisano narednih dana.

On je ponovio da po pitanju uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta neće biti popuštanja i da će lokalne samouprave snositi posledice, jer su one dobile na raspolaganje zemljište da njime upravljaju, ali biće kažnjeni i uzurpatori.

Borba protiv uzurpatora mora biti sistemska

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što je ministar dao podršku za borbu protiv uzurpiranog zemljišta, istakavši da je prvi rezultat to što je prošla sprovedena licitacija u Pančevu prošla bez ijednog problema, za razliku od ranijih godina. "Sistemskom borbom moramo uzurpatorima da ukažemo na to da svako može da uživa određena prava, ali mora da ispuni svoje obaveze", podvukao je Pavlov dodajući da više od 80% površine Pančeva predstavlja poljoprivredno zemljište, i da je neophodno u njega ulagati i sistematski izgrađivati.

Pančevo je, kako je kazao Pavlov, prošle godine, pošto nije bilo moguće sprovesti redovnu licitaciju, na osnovu zaključaka vlade, uz cenu od 191 evro po hektaru potpisalo ugovor za 6.000 hektara, za koje je plaćeno vansudsko poravnjanje.

Foto: bigstockphoto.com, valio84sl


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministar Branislav Nedimović Poljoprivreda Omoljica Zemljište Srbija