Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čekajući subvencije
  • 03.03.2016. 18:00

Država "pegla" dug pre izbora

Zbog kratke zime setva ratarskih useva ovog proleća će ranije nego što je uobičajeno. Poljoprivrednici negoduju što im još nisu isplaćena lanjska dugovanja države za biljnu proizvodnju, kao i zbog toga što će predviđene subvencije za ovu godinu biti dodatno smanjene.

  • 2.058
  • 367
  • 0

"Nije se igrati sa državom", počinje odgovor na pitanje o dugovanju države za subvencije ratar i stočar u Ravnom selu Milenko Ćosić. Kaže da je platio porez i dugovanje za socijalno i penzijsko osiguranje. U suprotnom smeru pretekla je samo refakcija za gorivo. On seje ratarske useve na 40 svojih jutara i 80 u zakupu. Uz to gaji ovce rase virtemberg. Setva je na pragu, a on još čeka lanjske subvencije.

Neki su dobili malo

"Bogami sam malo i zabrinut. Prošle su dve tranše isplate lanjskih dugovanja. Obe su me zaobišle. Nisam dobio subvencije ni za biljnu proizvodnju niti za ovce. Čak nisam dobio ni regres za đubrivo koje sam prošle godine predao. Nekada je to bilo mnogo brže", kaže Ćosić.

Koliko novca vam duguje država za subvencije?
Za ovce 350.000, za ratarstvo 120.000 i regres za đubrivo oko 60.000 dinara. Dakle, više od pola miliona dinara. To mi je skoro kompletna hemija i veštak za prolećnu setvu.

Kakva je setvena struktura kod vas?
Smanjio sam pšenicu sa 40 na 20 jutara, jer u toj proizvodnji nema računice. Sejaću suncokret, soju i kukuruz.

Da li je moguće imati i ovce i novce?

Virtemberg ovca
Ovce virtemberg rase

Imam prijatelja koji je imao 300 ovaca. Potom je prešao na mlečno govedarstvo. Rekao mi je da je, dok je imao ovce, imao i novce. Jaganjci su traženi. Cena je dobra, 300 dinara i dobijam još 2.000 pošto predajem ovlašćenim klaničarima.

Da li se traže i starije kategorije ovaca?
Uvek je "ovčija glava" oko 100 evra. I ja sam investirao ovih dana. Uvek se mora "menjati krv". Dobro je što na našem tržištu ima kvalitetnih ovnova. Cena im je od 350 do 500 evra.

Da li nameravate da proširujete stado?
Imam dva sina. Jedan je na trećoj godini ratarstva na Poljoprivrednom fakultetu, drugi ide u muzičku školu. Nas trojica ćemo proširiti dokle god budemo mogli. Neki se žale na te subvencije, mada i da ne bude subvencija, ovčarstvo je isplativo.

Šta bi sve trebalo uraditi da bi se kvalifikovali za subvencije za kvalitetna grla?
Velika je razlika između umatičene ovce i one sa pedigreom. Samo ovca sa pedigreom ima pravo na subvenciju. Ako sami krenete u taj proces - to je dug put. Tek u trećoj generaciji će njihove ćerke ostvariti pravo na subvencije. Ide 50%, pa 75% pa 100%. Upravo sam skrenuo pažnju jednom kolegi da kupi ovce sa pedigreom. Ta ovca je 150 evra. On će dobiti 7.000 dinara od države. Kada se ta ovca samo jednom ojagni on je ovcu isplatio za godinu dana.

Neki su dobili malo više

Žiga Čuvardić
Žiga Čuvardić

Žiga Čuvardić iz Sombora sprema se da ovog proleća poseje suncokret, soju i kukuruz. Za razliku od Ćosića njemu su najvećim delom lanjske subvencije isplaćene, ali negoduje zbog smanjenja ovogodišnjih.

"Osnovna subvencija od 6.000 dinara je isplaćena, i 3.000 refakcija za gorivo, a za veštačko đubrivo 3.000 još nisam dobio. Očekujem krajem marta da bi mogao taj novac da bude uplaćen na račun. I lanjske subvencije su bile nikakve u odnosu na okruženje, a ovogodišnje, ovako umanjene su - besmislene, ne vredi ih ni pominjati", otvoreno negoduje Čuvardić.

Žiga tovi i junad rasa domaće šareno i simentalca. O tom poslu kaže: "Cena junadi je niska. Od 1,90 do 2 evra. Ta cena je aktuelna poslednjih pet godina. Možda čak i više. Sa druge strane, telad su skupa. Od 580 do 600 evra po komadu. Težine 140-150 kg. Da bi izašli sa kakvom - takvom zaradom od 150 evra, goveda hranimo silažom. Meljemo klip, koristimo suncokretovu i sojinu sačmu, sami pravimo koncentrat uz dodatak kabaste hrane sena. Država daje 12.000 dinara po grlu kada ga predamo klanici u veoma kratkom roku. To mogu da pohvalim."

A šta kaže država?

Kod nadležnih smo tražili odgovor kada će lanjska dugovanja biti isplaćena. Sagovornik nam je bio v.d. direktora Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat

Koliko je preostalo da se isplati novca poljoprivrednicima po osnovu davanja za biljnu proizvodnju na ime duga iz 2015.?
Isplata osnovnih subvencija za biljnu proizvodnju, osiguranja, regresa za đubrivo i gorivo i ostalih neisplaćenih subvencija koje su pretvorene u javni dug počela je krajem januara, kada je isplaćena prva tranša. Druga tranša je isplaćena 26.02. Treća tranša će biti isplaćena 25.03.2016. Od ukupno opredeljenog novca na ime javnog duga u iznosu od preko 10 milijardi, preostalo je da se isplati za biljnu proizvodnju 2,3 milijarde dinara i regres za gorivo od oko milijarde dinara. Kao i do sada isplata će se vršiti u celosti po redosledu isplate dokumentacije.

Koliko je preostalo da se isplati novca za podsticaje po grlu za kvalitetna goveda, ovce i koze za 2015.?
Za podsticaje za kvalitetna grla krava, ovaca i koza za 2015. preostalo je da se isplati oko milijarda dinara. Lane smo za te namene isplatili 4,3 milijarde dinara, a za ovu godinu je ostalo 1,3 milijarde dinara, što ukupno čini 5,6 milijardi dinara. Stočarstvo učestvuje sa 20% u ukupnim davanjim za poljoprivredu.

Poljoprivrednici u nekoliko mesta u Bačkoj sa kojima smo razgovarali tvrde da će kašnjenje u isplati prošlogodišnjih subvencija i smanjenje podsticaja sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru usloviti takozvanu "sirotinjsku setvu". Oni kažu da će smanjiti količinu upotrebljenog mineralnog đubriva, kao i da će redukovati agrotehničke mere pošto nameravaju da koriste manje dizela. Žale se na administraciju koja je ukinula regres za dizel gorivo, a nije ukinula akcize na gorivo za poljoprivredu premda se o tome nezvanično govorilo u prethodna dva meseca. Sve će to, naravno, na kraju, prouzrokovati smanjenje prinosa.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Milenko Ćosić Žiga Čuvardić Žarko Radat Subvencije Dug države Mlečno govedarstvo Ovčarstvo Prolećna setva Biljna proizvodnja Sirotinjska setva


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.