Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcizne markice
  • 13.12.2017. 08:00

Država sprečava prodaju rakije?

"Stimuliše se ilegalna prodaja rakije iz kućne radinosti, koja nije oporezovana i nije plaćena akciza. A onaj ko izvršava sve obaveze ne može da nabavi akcizu i državi plati što joj sleduje", ogorčen je Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije.

Foto: Dragana Midžić
  • 829
  • 40
  • 0

Poreska uprava, na osnovu izmena Pravilnika o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića, tražila je od proizvođača da dostave podatke o kapacitetima za proizvodnju na nivou od šest meseci. Pošto je ovo nemoguće, jer u prvih pola godine nema prerade voća, našlo se prelazno rešenje.

Proizvođači su morali do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete. Sada su na redu poreznici sa lokala, koji obilaze registrovane proizvođače, pišu Novosti. Proveravaju prijavljeno, šalju informacije Ministarstvu finansija i tek kada stigne odgovor, proizvođači mogu da kupe akcizne markice.

Stimulacija sivog tržišta?

Ovo predstavlja problem, jer proizvođači ne mogu da prodaju rakiju, koja se u ovom periodu najviše traži.

"Ovu situaciju koriste uvoznici stranog alkoholnog pića.Takođe, zna se da je proizvodnja rakije u Srbiji najvećim delom u sivoj zoni. Stimuliše se ilegalna prodaja rakije iz kućne radinosti, koja nije oporezovana i nije plaćena akciza. A onaj ko izvršava sve obaveze ne može da nabavi akcizu i državi plati što joj sleduje", ogorčen je Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije.

Najavljeno je da će sledeće nedelje biti održan sastanak sa nadležnima u Privrednoj komori Srbije, koji su najavili da će uputiti protesnu notu.

Foto: Dragana Midžić


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Rakija Ivan Urošević Akciza Pravilnik


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.