Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WTO
  • 10.12.2022. 15:00

Države širom sveta ograničavaju izvoz hrane i đubriva?

Od početka ukrajinskog sukoba, krajem februara, uvedeno je 78 mera zabrane izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i veštačkih đubriva, a njih 57 još je na snazi.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 137
  • 61
  • 0

Godišnji izveštaj Svetske trgovinske organizacije (WTO) pokazuje da se trgovinska ograničenja povećavaju u kontekstu ekonomske neizvesnosti pogoršane pandemijom COVID-19, sukobom u Ukrajini i krizom prehrambene bezbednosti. Države širom sveta ubrzano uvode ograničenja izvoza, posebno na hranu, hranu za životinje i đubriva.

Generalna direktorka WTO-a, Ngozi Okonjo-Iveala, pozvala je članice WTO-a da se suzdrže od usvajanja novih mera. 

Od početka ukrajinskog sukoba, krajem februara, uvedeno je 78 mera zabrane izvoza prehrambenih proizvoda, stočne hrane i veštačkih đubriva, a njih 57 još je na snazi. To odgovara vrednosti 56,6 milijardi dolara trgovine.

Ipak, izveštaj ove organizacije pokazuje da su od sredine oktobra 2021. do sredine oktobra 2022. godine, članice uvele više mera koje olakšavaju trgovinu. Mesečno je tako u proseku uvedeno najviše onih za podsticanje trgovine. Ali, zemlje su njima uglavnom podsticale uvoz, dok su izvoz uglavnom zabranjivale, upozorava WTO, zaključivši da su ograničenja izvoza prvi put od 2009. godine, kada su počeli pratiti podatke, nadmašila ograničenja uvoza.

Od izbijanja pandemije uvedene su čak 443 trgovinske mere vezane za COVID19. Onih koje su trebalo da olakšaju trgovinu bilo je 246, odnosno 56 odsto, dok su ostale bile ograničavajuće. Tokom perioda revizije, nastavljeno je njihovo postupno ukidanje, posebno onih restriktivnih. 


Tagovi

WTO Ograničenja uvoza Ograničenja izvoza Trgovinska ograničenja Hrana Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.