Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Vojvodine
  • 30.05.2017. 08:15

Dualno obrazovanje šansa za razvoj agrara?

O potrebi uvođenja dualnog obrazovanja u školama u Srbiji sve se češće govori. O tome je takođe bilo reči na okruglom stolu održanom u Privrednoj komori Vojvodine. Ovog puta akcenat je bio na primeni takvog načina školovanja na razvoj agrara i prehrambene industrije.

Foto: Privredna komora Srbije
  • 562
  • 27
  • 0

Na okruglom stolu nazvanom "Dualno obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrambenoj industriji - izazovi i mogućnosti", koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine, učesnici su istakli da je saradnja obrazovnog i privrednog sektora veoma važna.

Takođe, napomenuto је da bi obrazovne profile u budućnosti trebalo više uskladiti s potrebama privrednog razvoja.

Zajednička misija prosvete, nauke i privrede

U diskusiji su učestvovali predstavnici pokrajinske Vlade, Ministarstva poljoprivrede, novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, privrednici, direktori i nastavnici 20 srednjih poljoprivrednih, odnosno srednjih stručnih škola, privrednici.

Kako tvrdi predsednik Privredne komore Vojvodine, koja je i inicirala taj skup, Boško Vučurević, namera im je bila da se na jednom mestu sastanu predstavnici relevantnih institucija, direktori srednjih škola i privrednici. Vučurević je naglasio da je obaveza svih prisutnih da se razmotre mogućnosti poboljšanja obrazovnog sistema obrazovanja, dodavši da će dualno obrazovanje doprineti stvaranju stručnih kadrova koji su potrebni tržištu.

Dogodine 24 nova dualna obrazovna profila u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš rekao je da se na teritoriji Vojvodine po dualnom, odnosno po kooperativnom modelu obrazuje 336 učenika i to u pet stručnih škola koje se nalaze u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Pećincima. Reč je o obrazovnim profilima: bravar-zavarivač, industrijski mehaničar i električar. Prema Njilaševim rečima, sledeće školske godine je planirano uvođenje 24 nova obrazovna profila u 25 vojvođanskih škola u osam područja rada po dualnom modelu.

Formalnim i praktičnim obrazovanjem do pokretanja sopstvenog biznisa

Mirjana Kovačević, direktorka Sektora za edukacije u Privrednoj komori Srbije, kazala je da je cilj novog programa da đaci formalnim obrazovanjem, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje će im omogućiti da se odmah po završetku školovanja uključe u realni proces rada, odnosno da još tokom školovanja nauče da primene teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja, započnu sopstveni biznis.

Foto: Privredna komora Srbije


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Privredna komora Srbije Mihalj Njilaš Privredna komora Vojvodine Mirjana Kovačević Edukacije Obrazovni profili Boško Vučurević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!