Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrenjanin
  • 26.11.2017. 13:00

Dugoročni zakup državnih njiva deli mišljenja

Tri investirora odlukom Skupštine Grada Zrenjanina na 30 godina je dodeljeno na korišćenje 3.398 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Izražavajući svoje nezadovoljstvo, poljoprivrednici Zrenjanina i okolnih mesta organizovali su protesnu vožnju traktorima do gradske kuće.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 3.201
  • 159
  • 0

Ispunjavajući sve potrebne uslove, tri investitora stekla su pravo na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Zrenjanina na period od 30 godina.

Nemačka Kompanija "Tenis" dobila je površinu od 2.431 hektara, koje će početi da koristi 2019. godine uz investiciju od 21 milion evra. Preduzeće "Food planet" u postrojenje za preradu soje u proteine uložiće 4,5 miliona evra i zbog toga će u naredne tri decenije koristiti 900 hektara državne zemlje, dok će "Farmer 023 V&M" uložiti pola miliona evra u izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju. Za te namene dobilo je 67 hektara.

Protestna vožnja poljoprivrednika

Poljoprivrednici iz Zrenjanina, Stajićeva, Kleka, Lazareva, Botoša, Perleza, Dolova i još nekih sela, zbog ove odluke organizovali su protesnu vožnju, koju su završili ispred gradske kuće. Trojica njihovih predstavnika prisustvovala su vanrednoj sednici gradske skupštine, a pred glasanje, odbornicima se obratio Slavko Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Vukov: Našu zemlju treba da obrađuje naš paor

"Imamo obavezu prema našoj deci da izrazimo nezadovoljstvo. Davanje državnog poljoprivrednog zemljišta na dugoročni zakup imaće i dugoročne posledice. Kada se govori o zemlji, mora da se čuje i naše mišljenje, jer mi trajemo i opstajemo u ovom humanom poslu, a hranu proizvodimo za sve nas. Može se diskutovati o tome da li seljak treba više da radi, ali o zemlji ne treba voditi diskusiju. Našu zemlju treba da obrađuje naš paor", rekao je Vukov.

Najveća investicija je ulaganje u mlade poljoprivrednike

Vukov je istakao da je najveća investicija u srpsku poljoprivredu stvaranje uslova da se mladi ljudi bave ovim poslom. Država treba da im zemljište o kojem se priča da u zakup na 30 godina i na taj način im obezbedi egzistenciju.

"Mi nemamo ništa protiv investitora, zapravo su oni dobro došli, posebno nam je potreban jedan veliki investitor u oblasti prerade mesa. Ali, da dođe i napravi klanicu i dogovor sa našim stočarima da oni tove svinje", dodao je Vukov.

Janjić: Odluka je dobra za sve stanovnike zrenjaninske lokalne samouprave

Ipak, odluka o dugoročnom davanju državne zemlje u zakup na razočarenje paora, doneta je brzo i jednoglasno. Za razliku od poljoprivrednika, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zadovoljan je što u grad dolaze novi investitori:

"Reč je o investicijama vrednim 26 miliona evra, zahvaljujući kojima će više od stotinu naših sugrađana dobiti posao. Ako neko ulaže toliki novac, sasvim je normalno da traži i određenu stabilnost. Zato je zakup na 30 godina. Još jednom napominjem da neće biti prodat ni jedan ar zemlje i zbog toga ne smatram da su poljoprivrednici oštećeni. Za dugoročni zakup državnog poljoptrivrednog zemljišta investitori plaćaju godišnji zakup u visini od 250 evra za hektar zemljišta. Deo ide Republici, deo Pokrajini, a deo gradu. Našim poljoprivrednicima lokal taj novac vraća kroz različite vidove podrške".

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Zrenjanin Dugoročni zakup državne zemlje Investitori Protesna vožnja Poljoprivrednici Ulaganje u mlade Slavko Vukov Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić Klanicu Zaposlenje


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta