Iako se čini da je reč o nekakvoj egzotičnoj biljci, edamame je japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje
Šta jede Novak Đoković godinama intrigira javnost, najviše zato što se njegov jelovnik uglavnom bazira na biljnoj ishrani. Do sada je najviše pričao u urmama koje jede između mečeva jer polako otpuštaju energiju i daju osećaj sitosti.
Svoju ishranu je promenio nakon što je utvrđeno da je intolerantan na gluten (protein pšenice), kao i na mlečne proizvode. Većinom se sastoji od povrća, voća, belog mesa, ribe, orašastih plodova, semenki, nerafinisanih ulja i mahunarki kao što su pasulj, leblebija, sočivo i edamame.
Iako se čini da je reč o egzotičnoj biljci, edamame je japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje. Dakle, gotovo isto što mladi pasulj.
Sadrži vitamine B1, B2, B3, folat i vitamin K, kao i minerale od kojih prvenstveno kalcijum, gvožđe, magnezijum, ali i cink, kalijum, mangan. Soji se inače pripisuju zasluge u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, smanjenju rizika od raka dojke i prostate, ublažavanju simptoma menopauze kao i zaštiti od gubitka koštanog tkiva.
A da su često na tanjiru Novaka Đokovića, otkrila je njegova savetnica za ishranu, nutricionistkinja Nevena Veselinović na nedavno održanom panelu "From zero to hero s plant based konceptima", dakle onima koji se temelje na biljnoj hrani, a koji je održan proteklog vikenda na Vikend Festivalu hrane u Rovinju.
Ona sportistima tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina kao što su žitarice poput heljde, amaranata, kinoje i crvenog sočiva, edamame i zeleno lisnato povrće.
Soju za edamame možete uzgajiti sami, a upravo je sada vreme njene setve. Mahune se beru dok su još zelene, a u njima je formirano zrno, kao i kod, na primer, graška ili mladog pasulja.
Za jelo se priprema tako da što se zrno može očistiti od nje, pa dalje pripremati kuvano, na pari, u salati, supi, rižotu, pržena - na sve one načine kako biste koristili mladi pasulj ili grašak. Ipak, može se ostaviti u mahuni i pržiti, peći u rerni, blanširati ili kuvati na pari.
Ipak, treba napomenuti da se ne preporučuje za jelo sama mahuna jer može biti žilava i teško svarljiva, kao i kod mladog pasulja. Dakle, zelene mahune soje nisu otrovne niti opasne za konzumaciju, ali mogu uzrokovati poteškoće u probavi, ali i opasnost od gušenja.
Tagovi
Autorka