Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlada soja
  • 23.04.2024. 18:00

Edamame je naziv za dobro poznatu mahunarku - jede je i Novak Đoković

Iako se čini da je reč o nekakvoj egzotičnoj biljci, edamame je japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje

Foto: Depositphotos/Furian
  • 170
  • 54
  • 0

Šta jede Novak Đoković godinama intrigira javnost, najviše zato što se njegov jelovnik uglavnom bazira na biljnoj ishrani. Do sada je najviše pričao u urmama koje jede između mečeva jer polako otpuštaju energiju i daju osećaj sitosti. 

Svoju ishranu je promenio nakon što je utvrđeno da je intolerantan na gluten (protein pšenice), kao i na mlečne proizvode. Većinom se sastoji od povrća, voća, belog mesa, ribe, orašastih plodova, semenki, nerafinisanih ulja i mahunarki kao što su pasulj, leblebija, sočivo i edamame. 

Mlada soja

Iako se čini da je reč o egzotičnoj biljci, edamame je japanski naziv za mlade zelene sojine mahune, odnosno nedozrelo zrno soje. Dakle, gotovo isto što mladi pasulj. 

Sadrži vitamine B1, B2, B3, folat i vitamin K, kao i minerale od kojih prvenstveno kalcijum, gvožđe, magnezijum, ali i cink, kalijum, mangan. Soji se inače pripisuju zasluge u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, smanjenju rizika od raka dojke i prostate, ublažavanju simptoma menopauze kao i zaštiti od gubitka koštanog tkiva. 

A da su često na tanjiru Novaka Đokovića, otkrila je njegova savetnica za ishranu, nutricionistkinja Nevena Veselinović na nedavno održanom panelu "From zero to hero s plant based konceptima", dakle onima koji se temelje na biljnoj hrani, a koji je održan proteklog vikenda na Vikend Festivalu hrane u Rovinju. 

Ona sportistima tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina kao što su žitarice poput heljde, amaranata, kinoje i crvenog sočiva, edamame i zeleno lisnato povrće. 

Da li se jede i mahuna? 

Soju za edamame možete uzgajiti sami, a upravo je sada vreme njene setve. Mahune se beru dok su još zelene, a u njima je formirano zrno, kao i kod, na primer, graška ili mladog pasulja. 

Evo osam saveta za uspešnu setvu soje

Za jelo se priprema tako da što se zrno može očistiti od nje, pa dalje pripremati kuvano, na pari, u salati, supi, rižotu, pržena - na sve one načine kako biste koristili mladi pasulj ili grašak. Ipak, može se ostaviti u mahuni i pržiti, peći u rerni, blanširati ili kuvati na pari. 

Ipak, treba napomenuti da se ne preporučuje za jelo sama mahuna jer može biti žilava i teško svarljiva, kao i kod mladog pasulja. Dakle, zelene mahune soje nisu otrovne niti opasne za konzumaciju, ali mogu uzrokovati poteškoće u probavi, ali i opasnost od gušenja. 


Tagovi

Novak Đoković Jelovnik Edamame Zelena soja Mahuna soje Mlada soja Recept Nevena Veselinović Ishrana


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.