Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA preporuke
  • 15.10.2023. 15:00

EFSA izdala preporuke preventivne vakcinacije živine protiv ptičjeg gripa

Sve više se razmišlja o njenoj upotrebi zbog razornog delovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prenosa među ljudima.

Foto: Depositphoto/monticello
  • 48
  • 19
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) preporučila je preventivnu vakcinaciju protiv ptičjeg gripa za osetljivu živinu u područjima sa visokim rizikom od prenosa kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Većina Vlada je veoma malo pažnje posvećivala ovakvom načinu zaštite zbog mogućih trgovinskih ograničenja. Sada sve više razmišljaju o njenoj upotrebi zbog razornog delovanja virusa, ekonomske štete i potencijalnog prenosa među ljudima.

Navedene preporuke

Iz EFSA-e navode da je ovakva prevencija optimalna strategija za minimiziranje broja izbijanja i trajanja epidemije. Treba je sprovoditi kod najosetljivijih i najzaraznijih vrsta živine u područjima visokog rizika za prenos. Ovakve izjave dolaze nakon što je Francuska postala prva zemlja Evropske unije i prvi veliki svetski izvoznik živine koja je pokrenula nacionalnu kampanju vakcinacije protiv ptičjeg gripa.

Na jesen će vakcinisati živinu protiv ptičjeg gripa - naručuju 80 miliona doza

Preporuka je da se, u slučaju izbijanja, hitna zaštitna vakcinacija sprovede u radijusu od tri kilometra od izbijanja u područjima visokog rizika. Napominje se da ovo nije zamena za druge mere koje se sprovode u cilju kontrole bolesti.

Kakve su informacije zatražene?

Evropska komisija je zatražila od EFSA-e pregled dostupnih vakcina protiv ove bolesti, njihovu efikasnost protiv virusa koji trenutno cirkulišu i da proceni različite šeme vakcinacije kako bi se donele odluke o mogućim strategijama. Zasebno mišljenje o nadzoru i merama za smanjenje rizika u vakcinisanim područjima i farmama očekuje se u martu 2024.

Naučni savet EFSA-e informisaće o svemu kreatore politika u državama članicama EU i menadžere rizika o potencijalnim strategijama, čime će se omogućiti donošenje odluka o prevenciji i kontroli epidemije, poručuju. 


Tagovi

EFSA Preventivna vakcinacija Evropska komisija Ptičji grip Virus ptičjeg gripa Obavezna vakcinacija živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB