Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi u hrani
  • 25.09.2019. 11:00

EFSA: Javno savetovanje o proceni kumulativnog rizika od pesticida u hrani

Zainteresovane strane moraju do 15. novembra dostaviti komentare na dve procene: jedna razmatra hronične učinke na štitnoj žlezdi, a druga posmatra akutne učinke na nervni sistem.

Foto: Pixabay/go_see
  • 64
  • 3
  • 0

EFSA sprovodi javno savetovanje o svojim pilot - procenama rizika koji za ljude predstavljaju ostaci brojnih pesticida u hrani. Zainteresovane strane moraju do 15. novembra dostaviti komentare na dve procene: jedna razmatra hronične učinke na štitnoj žlezdi, a druga posmatra akutne učinke na nervni sistem.

Nacrt procene rezultat je višegodišnje saradnje EFSA-e i Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okolinu Holandije (RIVM). Ukupni nacrt zaključka za obe procene je da je rizik potrošača zbog kumulativne prehrambene izloženosti ispod praga koji pokreće regulatorne mere za sve obuhvaćene grupe.

Pesticidi ne bi trebali imati štetne učinke na ljude

Kako bi pomogla učesnicima koji žele dati svoj doprinos savetovanju, EFSA u Briselu održava poseban sastanak na kom će EFSA-ini naučnici i spoljni stručnjaci, predstaviti i raspravljati o glavnim elementima i zaključcima pilot procene. Prijava za događaj je otvorena.

Teme razmatrane u procenama utvrdili su stručnjaci EFSA-e za pesticide pomoću metodologije posebno stvorene za razvrstavanje pesticida u "grupe kumulativne procene" (CAGs). Metodologija se zasniva na pretpostavci da pesticidi koji uzrokuju iste specifične učinke, mogu da proizvedu kumulativnu toksičnost.

Uredbom koja se odnosi na stavljanje pesticida na tržište propisano je da pesticidi ne bi trebali da imaju štetne učinke (uključujući kumulativne učinke) na ljude.


Tagovi

EFSA Ostaci pesticida Pesticidi u hrani Javno savetovanje Štitna žlezda Nervni sistem


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!