Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 17.11.2018. 08:30

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

EFSA razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom, koji centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pabovima, restoranima i drugim malim trgovcima olakšava doniranje hrane.

Foto: Bigstockphoto/Wavebreak Media Ltd
  • 57
  • 2
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom, koji malim trgovcima olakšava doniranje hrane. Pojednostavljeni sistem znači da trgovci ne moraju nužno da imaju detaljno znanje o specifičnim opasnostima. Sistem obuhvata radnje za proveru sigurnosti darovane hrane, kao što je kontrola roka trajanja, održavanje hladnog lanca i osiguranje komunikacije između donatora i primaoca donacija.

Prema novom sistemu, trgovci samo moraju biti svesni da bi biološke, hemijske i fizikalne opasnosti ili alergeni mogli biti prisutni i da propust kod preduzimanja ključnih kontrolnih aktivnosti, kao što je odvajanje sirovih od kuvanih proizvoda, može predstavljati rizik za potrošače.

Smanjenje bacanja hrane 

Pristup je namenjen centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pabovima, restoranima i drugim malim trgovcima. Osiguravanje sigurnosti darovane hrane predstavlja poseban izazov, jer se može raditi o hrani neposredno pred istek roka trajanja, ili je više učesnika uključeno u lanac doniranja hrane. Mišljenje struke će pomoći donatorima i primaocima hrane (bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama) definisanjem pojednostavljenih sistema upravljanja sigurnošću hrane, kako bi se osigurala preraspodela sigurne hrane onima kojima je to potrebno.

"Ovaj jednostavniji pristup, čiji je razvoj zatražila Evropska komisija, nakon pozitivnog iskustva s prethodnim naučnim savetom vezanim za to pitanje, trebao bi malim trgovcima olakšati doniranje hrane. To bi posebno trebalo pomoći smanjenju bacanja hrane - što je prioritet za EU", izjavila je Marta Hugas, vodeća naučnica EFSA-e. 

Velika uloga trgovaca 

Novi pristup koristi jasne dijagrame toka sa ciljem sažimanja faza proizvodnje, te jednostavnih tabela, koje vode trgovce kroz proces upravljanja sigurnosti hrane, od identifikacije opasnosti do kontrolnih mera, u skladu sa postojećim regulacijama. Dijagrami i tabele su generičke i subjekti u poslovanju sa hranom ih mogu prilagoditi sosptvenim poslovnim aktivnostima.

U prethodnom naučnom mišljenju, EFSA je razvila jednostavan sistem upravljanja sigurnošću hrane za pet vrta malih prehrambenih delatnosti, a to su mesnice, pekare, ribarnice, trgovine prehrambenim proizvodima i trgovine sladoledom. 

U 2017. od viška nahranjeno tek 8,1 milion ljudi

Do sada se preraspodeljivao samo mali deo viška hrane u EU. U 2017. godini Evropska federacija banaka hrane okupila je 44.700 dobrotvornih organizacija koje su osiguravale 4,1 miliona obroka dnevno za 8,1 milion ljudi. 

Revidirano zakonodavastvo o otpadu u EU, usvojeno u maju 2018. godine, poziva zemlje EU da poduzmu mere za smanjenje bacanja hrane u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom, da prate i izveštavaju o nivoima bačene hrane, zasnovane na zajedničkoj metodologiji za merenje bačene hrane, koju će usvojiti Evropska komisija. 

EU planira da smanji količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine

Ovakva odluka bi trebalo da doprinese rešavanju ogromnog problema, jer se svakodnevno treba podsećati na činjenicu da je broj pothranjenih ljudi u svetu, u 2017. godini porastao na 821 milion


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Doniranje hrane Bacanje hrane Sigurnost hrane


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.