Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA baza podataka
  • 22.01.2019. 09:00

EFSA otvara svoje baze podataka javnosti

Podaci će biti dostupni na javnom repozitorijumu, a prve grupe podataka biće objavljene već ove godine.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 59
  • 2
  • 0

EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) preduzela je važan korak prema tome da postane organizacija sa potpuno javnom bazom podataka obavezujući se na objavljivanje naučnih podataka koje koristi za istraživanja i praćenja i mnoge procene rizika na nivou EU.

EFSA navodi kako namerava da deli podatke prikupljene u područjima kao što su:

  • navike potrošnje hrane;
  • ostaci pesticida u hrani;
  • hemijski kontaminanti i aditivi u hrani;
  • epidemije bolesti koje se prenose hranom i
  • antimikrobne rezistencije.

Knowledge Junction - javni repozitorijum

Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA javnom repozitorijumu, koje je uspostavljeno radi poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovnog korišćenja dokaza u procenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje. Prve grupe podataka biće objavljene ove godine. Knowledge Junction je zajednica na Zenodo platformi i može joj pristupiti svako sa internet pretraživača.

Meri (Mary) Gilsenan, rukovodilac Jedinice za upravljanje dokazima EFSA, rekla je: "Učiniti te podatke javnima označiće značajnu prekretnicu za države članice, koje pružaju toliko podataka koje koristimo, kao i za samu Agenciju. Po prvi put, kada objavimo određene naučne rezultate, istovremeno ćemo učiniti dostupnim sve podatke koji se koriste u proceni. To će nam omogućiti postupak objavljivanja podataka koji je pravovremen, uporediv, heterogen i pristupačan."

Javni podaci biće ključni za donošenje kvalitetnijih odluka

Osim što je u skladu sa jednim od ključnih strateških ciljeva Agenciji da proširi svoju bazu podataka i maksimizuje pristup svojim podacima - potez je deo širih napora EU za promociju javnog pristupa podacima i informacijama.

Gilsenan je dodala: "Javni podaci su ključni faktor za transparentnost, odgovornost i donošenje odluka zasnovanih na dokazima. Prelazak sa 'podataka na zahtev' na 'proaktivni pristup podacima' pozitivan je potez za EFSA-u i sve naše učesnike".

Izveštaj su uradili stručnjaci za podatke iz Agencije u bliskoj saradnji sa stručnjacima i telima država članica EU-a.

"Nadamo se da će naš izveštaj pomoći u podsticanju usvajanja politike javnih podataka u području sigurnosti hrane širom  Evrope. Pristup javnim podacima može pomoći potrošačima u donošenju zdravih odluka, poboljšanju sistema praćenja sigurnosti hrane i podsticanju inovacija u sektoru proizvodnje hrane", zaključila je Gilsenan.


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Baza podataka Sigurnost hrane Javni podaci Knowledge Junction


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!