Podaci će biti dostupni na javnom repozitorijumu, a prve grupe podataka biće objavljene već ove godine.
EFSA (Evropska agencija za sigurnost hrane) preduzela je važan korak prema tome da postane organizacija sa potpuno javnom bazom podataka obavezujući se na objavljivanje naučnih podataka koje koristi za istraživanja i praćenja i mnoge procene rizika na nivou EU.
EFSA navodi kako namerava da deli podatke prikupljene u područjima kao što su:
Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA javnom repozitorijumu, koje je uspostavljeno radi poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovnog korišćenja dokaza u procenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje. Prve grupe podataka biće objavljene ove godine. Knowledge Junction je zajednica na Zenodo platformi i može joj pristupiti svako sa internet pretraživača.
Meri (Mary) Gilsenan, rukovodilac Jedinice za upravljanje dokazima EFSA, rekla je: "Učiniti te podatke javnima označiće značajnu prekretnicu za države članice, koje pružaju toliko podataka koje koristimo, kao i za samu Agenciju. Po prvi put, kada objavimo određene naučne rezultate, istovremeno ćemo učiniti dostupnim sve podatke koji se koriste u proceni. To će nam omogućiti postupak objavljivanja podataka koji je pravovremen, uporediv, heterogen i pristupačan."
Osim što je u skladu sa jednim od ključnih strateških ciljeva Agenciji da proširi svoju bazu podataka i maksimizuje pristup svojim podacima - potez je deo širih napora EU za promociju javnog pristupa podacima i informacijama.
Gilsenan je dodala: "Javni podaci su ključni faktor za transparentnost, odgovornost i donošenje odluka zasnovanih na dokazima. Prelazak sa 'podataka na zahtev' na 'proaktivni pristup podacima' pozitivan je potez za EFSA-u i sve naše učesnike".
Izveštaj su uradili stručnjaci za podatke iz Agencije u bliskoj saradnji sa stručnjacima i telima država članica EU-a.
"Nadamo se da će naš izveštaj pomoći u podsticanju usvajanja politike javnih podataka u području sigurnosti hrane širom Evrope. Pristup javnim podacima može pomoći potrošačima u donošenju zdravih odluka, poboljšanju sistema praćenja sigurnosti hrane i podsticanju inovacija u sektoru proizvodnje hrane", zaključila je Gilsenan.
Izvori
Tagovi
Autorka