Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 24.08.2020. 07:30

EK: Austrija ne sme da zabrani korišćenje glifosata

Austrija je 2. marta 2019. postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu u svetu najčešće korišćenog i kontroverznog uništitelja korova. Nisu dobili zeleno svetlo.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 304
  • 15
  • 0

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) pre tri meseca uputila je nacrt zakona kojim potpuno želi da zabrani herbicid glifosat u toj zemlji, a vlasti u Briselu sada su donele konačnu odluku. Prema njihovom mišljenju, ovom zabranom bi se prekršilo zakonodavstvo EU o aktivnim materijama, pa su odlučili da ga odbiju. 

Navode da stranka nije navela dovoljno dobre razloge zbog čega bi se glifosat zabranio, ali i da se sredstva za zaštitu bilja određuju na nivou EU te se sprovode prema postupku ispitivanja i procene rizika. Takođe su i napomenuli kako se načelo predostrožnosti već uzima u obzir kada je u pitanju ova aktivna materija, piše Bauernzeitung.

Prva država koja želi da ga zabrani

Podsećamo, Austrija je drugog marta 2019. postala prva država članica EU koja je predložila potpunu zabranu u svetu najčešće korišćenog i kontroverznog uništitelja korova, a njen Donji dom parlamenta usvojio je zakon 2. jula iste godine. Ubrzo ga je prihvatio i Gornji dom te se samo još čekalo zeleno svetlo EU.

"Naša odgovornost je da zabranimo otrov iz našeg okruženja", rekla je Pamela Rendi-Vagner, koja predvodi austrijske socijaldemokrate.

Meštani se udružili i ručno uklanjaju korov da bi zaštitili prirodu od glifosata

Međutim, austrijski poljoprivrednici su se nadali odbijanju zahteva.

"U poljoprivrednoj zajednici u zemlji smo verovali da će Evropska komisija reći kako je potpuna zabrana glifosata nezakonita", poručili su udruženja Copa-Cogeca.

Nedavno se predsednica Komisije, Kerstin Jorna osvrnula na tekući proces obnove odobrenja glifosata.

"Iako će on sigurno biti dozvoljen do kraja 2022. godine, proizvođači sredstava kao i sami poljoprivrednici žele da se taj rok produži", naglasila je.

Rok za dalje primedbe na zabranu produžen je za tri meseca, do 19. novembra 2020. godine. Komisija je zatražila od države da još jednom promisli pa iznese u nacrtu jasne dokaze protiv ovoga herbicida.


Tagovi

Evropska unija Komisija Austrija Glifosat Zabrana


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.