Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 08.09.2016. 08:00

EK: Bolji život za ruralna područja!

Evropska komisija je nakon 20 godina u Korku održala još jednu poljoprivrednu konferenciju, na kojoj je utvrđen pravac kojim će u budućnosti ići poljoprivreda EU.

Foto: Phil Hogan
  • 285
  • 13
  • 0

Još 1996. godine, Evropska komisija održala je u Korku, u Irskoj, Konferenciju o ruralnom razvoju koja je promenila tok istorije. Ta konferencija je zaključena takozvanom "Kork Deklaracijom" o ruralnom razvoju. Danas, 20 godina kasnije, Evropska komisija je na istom mestu organizovala je još jednu evropsku konferenciju. Tom prilikom je komesar za poljoprivredu Evropske unije Fil Hogan objavio i listu prioriteta nove ruralne politike EU. Na ovogodišnjoj konferenciji je doneseno 10 najbitnijih tačaka za dalji razvoj poljoprivrede i ruralnih područja unutar Evropske unije.

Kojim putem će krenuti ruralna politika EU?

Unapređenje ruralnog prosperiteta za lokalni razvoj važan je deo ove politike. Tu je i jačanje ruralnog lanca vrednosti i lokalnih proizvodnih mreža. Kako je zaključeno, potrebne su stalne investicije zbog održivosti ruralnih prostora. To će podići vrednost ovim područjima i obezbediti im održivost. Očuvanje životne sredine tih prostora, kao i upravljanje resursima vrlo je naglašena stavka a cilj je da se pronađu rešenja zasnovana na naučnim istraživanjima, kao i razmeni znanja i iskustava.

Prema mišljenju agrarnih stručnjaka, razvoj cirkularne ekonomije prvi je korak ka preduzimanju mera radi sprečavanja klimatskih promena. Sve se to planira uz odgovarajuće ulaganje u obrazovanje i inovacije, a plan je da se lokalnim zajednicama omogući veća autonomija i sposobnost upravljanja, kao i da se pojednostavi primena poljoprivredne politike. Takođe, važan aspekt je i ruralna politika koja ne sme da bude sama sebi svrha, već ona mora da služi svrsi, naglasili su članovi Evropske komisije.

Foto: Phil Hogan


Tagovi

Fil Hogan Kork Ruralna konferencija Irska Evropska komisija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."