Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vesti
  • 10.08.2022. 18:00

EK pokrenula javne konsultacije za novi zakon o zdravlju zemljišta

Svake godine nestane više od 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Javne konsultacije o predloženom zakonu su omogućene do 24. oktobra 2022. godine.

Foto: Depositphoto/hopsalka
  • 128
  • 30
  • 0

Evropska komisija je pokrenula javne online konsultacije o predloženom zakonu koji se fokusira na zdravlje zemljišta. Poziv je upućen svim zainteresovanim stranama da podele svoje stavove o ovoj inicijativi putem internet platforme, do 24. oktobra 2022. godine. Mogu se uključiti svi, od poljoprivrednika, šumara, planera zemljišta, industrije, preko nacionalnih vlada, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija pa do građana.

Podižu nivo zaštite

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius je izjavio kako je odlučujući način na koji koristimo zemljište, jer to može ili ugroziti ili podstaći napredak u zaustavljanju gubitka biodiverziteta i klimatskih promena.

"Sve je očiglednije kako su zdrava zemljišta ključna za sigurnost hrane u EU i šire. Akcija za zaštitu zemljišta je istaknuta karakteristika Evropskog zelenog dogovora i u srcu naših evropskih i međunarodnih planova", rekao je Sinkevičius.

Zemljište će imati isti nivo zaštite kao voda, vazduh i morska sredina (Foto: Julijana Kuzmić)

Prošle godine u novembru je usvojena EU strategija o zemljištu za 2030. godinu, a njen cilj je da sva ona u državama članicama budu u zdravom stanju do 2050. godine. Dokument je ključni deo Zelenog dogovora i obuhvata smanjenje ukupne upotrebe i rizika od hemijskih pesticida za 50 odsto, kao i upotrebe opasnih pesticida u istom odnosu, do 2030. godine.

Uvršten je i predlog pravnog okvira za zemljište. To znači da će ono imati isti nivo zaštite kao voda, vazduh i morska sredina.

Obezbeđuje 95 odsto hrane

Od vitalnog interesa je da održimo zemlju zdravom, jer nam ona obezbeđuje 95 odsto hrane i sadrže više od 25 odsto svetske biodiverziteta. Najveća su kopnena baza karbona na planeti i igraju ključnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji i prilagođavanju klimatskim promenama.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, svake godine u EU nestane više 500 km² poljoprivrednog ili prirodnog zemljišta. Degradacija ima svoju cenu i godišnje košta EU oko 50 milijardi evra, a najveći problem je što između 60 i 70 odsto zemljanih ekosistema nezdravo i izloženo degradaciji.

Kada bi uspeli da zaustavimo i preokrenemo procese degradacije stvorili bi 1,2 bilion evra godišnje ekonomske koristi na globalnom nivou.


Tagovi

Evropska komisija Zdravlje zemljišta Degradicija zemljišta Javne konsultacije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)