Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcioni plan
  • 18.05.2021. 14:00

EK: Predstavljen akcioni plan za smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta do 2050.

Evropska komisija donela je akcioni plan EU-a: "Prema postizanju nulte stope zagađenja vazduha, vode i zemljišta", koji je glavni rezultat zelenog plana i glavna tema ovogodišnje Zelene nedelje.

Foto: Vedran Stapić
  • 118
  • 41
  • 0

"Prema postizanju nulte stope zagađenja vazduha, vode i zemljišta" akcioni je plan Evropske unije, a koji je protekle nedelje donela Evropska komisija. Ovaj plan je glavni rezultat zelene nedelje i glavna tema ovogodišnje Zelene nedelje. On sadrži viziju o smanjenju zagađenja u svetu do 2050., na nivoe koje nisu štetni za ljudsko zdravlje i prirodne ekosisteme, kao i mere za ostvarenje te vizije.

Planom se povezuju sve relevantne politike EU-a radi rešavanja tog problema, a i njegovog sprečavanja, sa posebnim osvrtom na digitalna rešenja. Predviđa se i preispitivanje zakonodavstva kako bi se utvrdili mogući nedostaci i područja u kojima je potrebno poboljšati njegovo sprovođenje.

"Zeleni plan usmeren je na očuvanje zdrave planete za sve. Moramo intervenisati odmah kako bismo osigurali netoksičnu životnu sredinu", rekao je izvršni potpredsednik za evropski zeleni plan, Frans Timermans. Dodao je da Evropa radi i na izgradnji čistijeg, pravednijeg i održivijeg gazdinstva doprinoseći tako postizanju nulte stope zagađenja.

"Danas je više nego ikada pre izražena potreba za vođstvom EU-a u borbi protiv zagađenja na globalnom nivou", upozorio je poverenik za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius. On smatra da će se pomoću akcionog plana za postizanje nulte stope zagađenja stvoriti zdravo životno okruženje za Evropljane te da će se doprineti oporavku i podstaknuti prelazak na čistu, kružnu i klimatski neutralnu privredu.

Koji su glavni ciljevi i mere?

U planu su postavljeni glavni ciljevi smanjenja zagađenja do 2030., a EU se usmerava prema postizanju cilja za 2050. - zdrave planete za zdrave ljude, posebno u pogledu poboljšanja kvaliteta vazduha radi smanjenja broja slučajeva preuranjene smrti. Zatim poboljšanja kvaliteta vode smanjenjem količina otpada, plastičnog otpada u moru (za 50 odsto) i mikroplastike koja se ispušta u sedinu (za 30 odsto).

Takođe, cilj je poboljšati kvalitet zemlje smanjenjem gubitka hranljivih materija i upotrebe pesticida za 50 odsto te smanjiti broj ekosistema sa ugroženom bioraznovrsnošću zbog zagađenja vazduha za 25 odsto. Osim toga, plan je smanjiti broj osoba hronično izloženih buci iz saobraćaja za 30 odsto i znatnog smanjenja proizvodnje otpada i preostalog komunalnog otpada za 50 odsto.

U planu je naveden niz vodećih inicijativa i mera, uključujući sledeće: usklađivanje standarda kvaliteta vazduha s najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije, preispitivanje kvaliteta vode i propisa EU-a o otpadu. Zatim, podsticanje nulte stope zagađenja usled proizvodnje i potrošnje, predstavljanje lestvice stepena zelene efikasnosti, smanjenje zdravstvene nejednakosti i spoljnog uticaja ekološkog otiska i zagađenja EU-a ograničavanjem izvoza proizvoda i otpada koji stvaraju štetne i toksične efekte u trećim zemljama, osnivanje laboratorije za digitalna rešenja i jačanje centara znanja.

Evropska komisija pozvala je građane da učestvuju u raspravama i iznesu svoja stanovišta o nultoj stopi zagađenja na Zelenoj nedelji koja će se održati od 1. do 4. juna.

Prema nedavnom izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EAA) o zdravlju i životnoj sredini, zagađenje vazduha u EU-u svake godine uzrokuje više od 400 hiljada slučajeva preuranjene smrti, 48 hiljada bolesti srca i 6,5 miliona hroničnog poremećaja sna, uz druge bolesti koje se mogu povezati sa oba uzročnika.

EU je već postavio mnoge ciljeve povezane sa zagađenjem. U zakonodavstvu o vazduhu, vodi, moru i buci utvrđeni su ciljevi koje treba postići radi očuvanja kvaliteta životne sredine, a mnogi propisi bave se pitanjem izvora zagađenja. Osim toga, Komisija je najavila sveobuhvatne ciljeve za smanjenje gubitka hranljivih materija i pesticida u okviru strategije "Od polja do stola" i one za postizanje ciljeva bioraznovrsnosti.


Tagovi

Zeleni plan Evropska komisija Zagađenje životne sredine Ciljevi Akcioni plan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.