Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 05.04.2022. 12:00

EK traži rešenje za uvoz nafte u Srbiji zbog sankcija Rusiji?

Tražimo rešenje koje će zaštititi uvoz nafte u Srbiju, navela je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/paulwongkwan (ilustracija)
  • 597
  • 99
  • 0

Evropska komisija traži rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju, rečeno je za Radio Slobodna Evropa, nakon što je Jadranski naftovod (JANAF) saopštio da neće moći da realizuje transport nafte do Naftne industrije Srbije (NIS) od 15. maja 2022. usled novog paketa sankcija Evropske unije (EU) usmerenih prema ruskim energetskim kompanijama.

"Bilo koju odluku o produženju ili proširenju sankcija donosi Evropski Savet jednoglasno. Tražimo rešenje koje će zaštititi uvoz nafte u Srbiju", navela je Evropska komisija u pisanom odgovoru na upit RSE-a.

Iz Jadranskog naftovoda (JANAF) sa sedištem u Zagrebu su 29. marta saopštili da uredba Evropske unije doneta 15. marta utiče na ugovor koji je JANAF zaključio sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), a koji važi do decembra 2022.

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

"Kompanija ostaje fokusirana na nastavak realizacije započetih investicija i na očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata. Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu i tržište je uredno snabdeveno svim vrstama derivata", navodi NIS u pisanom odgovoru za RSE.

Od ukupnih količina nafte koju Srbija uvozi, dve trećine dolazi iz Iraka, a jedna trećina iz Rusije i Kazahstana. Najveći deo te nafte do Srbije se doprema upravo naftovodom JANAF.

Cena dizela do petka

Inače, najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 1. aprila 2022. godine do 15 časova 8. aprila 2022. godine je, prema saopštenju Ministarstva trgovine:

1. EVRO DIZEL, u iznosu 197,00 dinara za jedan litar i
2. EVRO PREMIJUM BMB 95 u iznosu 175,00 dinara za jedan litar.

Takođe, nepromenjena je odluka da poljoprivredni proizvođači mogu da kupuju EVRO DIZEL po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, odnosno na pumpama Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.


Tagovi

Nafta Uvoz Rusija Sankcije NIS Jadranski naftovod


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...