Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • El Niño
  • 13.09.2018. 08:00

El Ninjo - čeka li nas ove godine i šta to znači za 2019.?

Poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom sveta. Inače se pojavljuje svakih pet do sedam godina, ali se zbog klimatskih promena ta dinamika ubrzala.

Foto: Pixabay/Seaq68
  • 608
  • 24
  • 0

Prema proceni Svetske meteorološke organizacije (WMO), do kraja ove godine postoji 70% šanse da se ponovi El Ninjo (El Niño), piše BBC

Podsetimo, poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom sveta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj sa promenama klime u tropima. Inače, El Ninjo na španskom znači dečak, mali Isus, a takav naziv je dobio jer se uvek pojavljuje oko Božića. 

Anomalija u temperaturi okeanske vode

Istraživači kažu da ne očekuju da će ovaj El Ninjo biti toliko intenzivan kao prethodni, nakon čega je 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabeležena i velika suša u Africi, a poplave širom Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja. 

Naime, El Ninjo je pojava koja se javlja u nepravilnim razmacima od pet do sedam godina kao anomalija u temperaturi okeanske vode (za 2°C do 8°C toplije) i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua. Po dosadašnjim istraživanjima, El Ninjo najverovatnije postoji od završetka poslednjeg ledenog doba. Međutim, vremenski razmak između ove pojave se smanjio, a naučnici smatraju, da na to utiču klimatske promene.

"U WMO očekujemo da će ovogodišnji El Ninjo biti slabiji nego onaj pre tri godine, ali će i dalje imati znatne uticaje. Prognoziranje ovog događaja će spasiti mnoge živote i smanjiti znatne ekonomske gubitke", rekao je Peteri Talas (Petteri Taalas), glavni sekretar WMO. 

La Ninja - hladnija voda na Pacifiku

Ova godina je započela sa pojavom suprotnom od El Ninja, takozvanom fazom La Ninja (djevojčica). Voda na Pacifiku je tada bila hladnija nego što je uobičajeno. Inače, za vreme ove pojave, voda oko Indonezije je toplija nego uobičajeno, što izaziva jače oluje i poplave, dok u drugim delovima sveta izaziva suše.


Tagovi

El Niño Petteri Taalas WMO Suša Poplave Klimatske promene El Ninjo El Ninja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!