Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 08.03.2017. 08:00

Energetika: zaštita okoline zahteva podršku EU

Za završetak projekata zažtite okoline u energetici naša zemlja treba da u narednih devet godina uloži gotovo milijardu evra. Posao, ali ni iznos, nisu mali, pa će, prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, Srbija za to tražiti podršku Evropske unije.

Foto: Derk Luijt / Flickr
  • 675
  • 32
  • 0

Da bi bili završeni započeti projekti zaštite životne sredine u energetici, Srbija treba da uloži gotovo milijardu evra. Taj novac, kako je objasnio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, neophodan je za završetak procesa odsumporavanja, denitrifikacije i prečišćavanja voda. Iznos nije mali,pa bi nam, kako je istakao ministar, na tom planu značila podrška Evropske unije, prenosi portal EurActiv.

Prema Antićevim rečima planovi Elektroprivrede Srbije su da do 2026. godine za oko 46% smanji emisije azotnih oksida, praškastih čestica za oko 84%, dok bi emisija sumpornih oksida bila manja za oko 92%. Ministar je objasnio da smo uz podršku Evropske komisije započeli denitrifikaciju zamenivši filtere na svim većim postrojenjima.

EU od 2000. godine u energetski sektor uložila 500 miliona evra

Antić je naglasio da Srbija očekuje da ova podrška bude nastavljena i u budućnosti, s čime se složio i direktor direktorta Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), istakavši da je Unija u poslednjih 17 godina samo u energetski sektor uložila gotovo pola milijarde evra.

EPS za 17 godina za eko projekte izdvojio 200 miliona evra

Milorad Grčić v.d. direktora EPS-a tvrdi da bi to preduzeće, ulaganjem milijarde evra, u sledećih devet godina uspelo da modernizuje pogone za proizvodnjnu električne energije i da ih dovede na evropski nivo, kada je reč o zaštiti životne sredine. On je dodao da je Elektroprivreda Srbije od 2000. godine do danas realizovala 17 ekoloških projekata u koje je uložila 200 miliona evra, a od toga je u šest projekata EPS imao podršku EU kao jednog od najvažnijih partnera, dodavši da su dosada na 14 termo blokova ugrađeni ili rekonstruisani elektrofilteri.

Potpisan ugovor o saradnji EPS-a i Agencije za zaštitu životne sredine

Da Elektroprivreda Srbije ozbiljno shvata značaj očuvanja okoline čistom dokaz je i nedavno potpisan Ugovor o saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine. Ona će pratiti koliko su zagađeni vazduh, voda i zemljišta u blizini distributivnih postrojenja i elektrana. Kako je ugovorom precizirano, u blizini EPS-ovih postrojenja biće postavljena mreža mernih stanica, a rezultati koji će blagovremeno biti prosleđivani tom preduzeću omogućiće da se deluje preventivno i da se spreče ili smanje štetni uticaji na životnu sredinu.

Ulaganje u zdravlje ljudi i više radnih mesta

Prema rečima v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića to je značajan korak koji Elektroprivredu vodi ka većoj efikasnosti i modernizaciji, dok je s druge strane direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović istakao da ulaganje u očuvanje čiste životne sredine nije trošak, već investiranje u zdravlje ljudi, pre svega, kao i više radnih mesta u tom sektoru.

Projekat podržao i EBRD

Danijel Berg (Danel Berg), šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju, naglasio je da su ovakve inicijative značajne i sa aspekta zaštite životne sredine, ali i kada je reč o restrukturiranju kompanija koje podržava EBRD.

Foto: Derk Luijt / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Ekologija Energetika Srbija EPS Elektroprivreda Srbije Ministarstvo Aleksandar Antić Milorad Grčić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao