Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje energijom
  • 02.07.2018. 08:00

Energetska efikasnost štedi 40% energije

Sa ciljem da se poveća energetska efikanost i svest o njoj, kao i o borbi protiv klimatskih promena, biće uloženo oko 8,5 miliona evra u 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu.

Foto: Kier
  • 490
  • 10
  • 0

Sa ciljem da se poveća energetska efikanost i svest o njoj, kao i o borbi protiv klimatskih promena, biće uloženo oko 8,5 miliona evra u 23 objekta (škole, vrtići i druge javne zgrade) u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu. Projekat se sprovodi u saradnji sa Vladom Švajcarske. U Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će ovaj primer pokazati put i drugim opštinama u Srbiji, kako može da se uštedi oko 40 odsto energije, prenosi Nova ekonomija

"To će biti veliki podsticaj za našu opštinu. Ostvarićemo velike uštede, smanjiti troškove i samim tim smanjiti emisiju CO2 koja izaziva efekat staklene bašte. Na taj način doprinosimo i očuvaju životne sredine", rekao je član Opštinskog veća Vrbasa Marijan Mijanović.

Energetska efikasnost podiže životni standard

Švajcarska je donirala za projekat oko osam osam miliona evra, dok će pomenute opštine i gradovi učestvovati sa 10 odsto sredstava. Energetsko saniranje objekata trebalo bi da bude završeno naredne godine.

"Pored doprinosa smanjenju negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, unapređena energetska efikasnost takođe smanjuje zavisnost od uvoza i podiže konkurentnost privrede, životni standard i kvalitet života građana. Primena mera energetske efikasnosti podstiče privredne aktivnosti u zemlji, pa tako i regionalni razvoj", prenosi sajt Opštine Vrbas reči državnog sekretara Stevice Derđanskog.

Cil: 27 % energije iz obnovljivih izvora

Podsetimo i na projekat, takođe u saradnji sa Švajcarskom - Toplana - elektrana na biomasu u Padinskoj Skeli. Kako je najavljeno u januaru prošle godine, radovi bi trebalo da budu završeni krajem ove godine. Veruje se da će se izgradnjom KTE obezbediti sigurnost snabdevanja škole "Olga Petrov" i bolnice "dr Laza Lazarević" obnovljivom energijom. Kako je rečeno, to je još jedan korak ka dostizanju cilja od 27 % energije iz obnovljivih izvora.


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Energetska efikasnost Zaštita životne sredine Efekat staklene bašte Biomasa Obnovljivi izvori energije Toplana - elektrana na biomasu Padinska skela Stevica Derđanski Marijan Mijanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.