Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogas
  • 02.03.2022. 18:00

Energetska kriza: Biogas ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Saopštenje o cenama energije biće objavljeno tokom marta. Šta nam donosi nacrt saopštenja?

Foto: Depositphoto/Kassandra2
  • 246
  • 14
  • 0

Prema nacrtu saopštenja Evropske komisije (EK) o cenama energije, a koji će biti objavljen u martu, proizvodnja biogasa označena je kao ključni način da se pomogne u jačanju poljoprivrednog sektora EU koji se bori protiv rastućih troškova energije.

Dokument do kojega je došao Euractiv, daje nepovoljno predviđanje visokih i nestabilnih cena koje će se nastaviti u narednim godinama što će imati ozbiljne posledice za niz sektora, među kojima je i agrar.

Cene inputa za poljoprivrednu proizvodnju u prošloj godini su porasli, a posebno se ističe porast kod đubriva za 142 odsto. Upravo energija i đubriva čine 20 odsto troškova.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako više cene energenata nastave da guraju one za đubriva što bi moglo dovesti do manjih površina pod usevima, nižih prinosa, a time i još većeg pritiska na prihode poljoprivrednika i troškove hrane.

Izlaz u biogasu

Ovakva će situacija agrarni sektor EU staviti u nepovoljan položaj u odnosu na konkurente iz trećih zemalja. EK je u pokušaju da podrži sektor i ublaži taj negativan uticaj, fokus stavila na stvaranje i skladištenje biogasa. On nastaje razgradnjom organskih materija, prvenstveno ostataka hrane i životinjskog otpada, i predstavlja čist, obnovljiv i pouzdan izvor energije u skladu sa evropskim Zelenim dogovorom. Upotreba uskladištenog biogasa smanjuje emisije metana, može se koristiti kao izvor snage i smanjiti zavisnost od fosilnih goriva, a istovremeno pomaže zelenoj tranziciji ovog sektora.

Navedeno je da će biti predloženo na nivou EU da se postavi ambiciozan plan za proizvodnju 35 milijardi kubnih metara biogasa do 2030. godine.

Državna pomoć za farmere

U međuvremenu će države članice biti u obavezi da usvoje strategije za obnovljivi gas, koje su u potpunosti usklađene s ovim ciljem. Komisija će ih stimulisati da maksimalno iskoriste mogućnosti reformisane Zajedničke poljoprivredne politike kako bi podstakle ovu proizvodnju putem svojih nacionalnih strateških planova. Predlaže se da se poljoprivrednicima osigura državna pomoć kako bi se omogućila ulaganja u održivu energiju.

U nacrtu saopštenja se navodi da će izvršna vlast EU mapirati rizike i ranjivosti, uključujući strukturna pitanja, lance snabdevanja hranom u EU i njegove kritične tačke u infrastrukturi. 


Tagovi

Evropska komisija Biogas Cene energije Cene đubriva Državna pomoć Energetska kriza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

1242

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 1183

Da, potpuno su opravdani 95,2%

Glasova: 44

Ne, nemaju prava da se žale 3,5%

Glasova: 15

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,2%

Pregled ankete

Pregled ankete