Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beč
  • 04.01.2018. 20:15

Energija od božićnih drvaca i eko vrećice za poklone

Božićna drvca, koja više ne trebaju građanima, koriste se za proizvodnju energije, a eko vrećice menjaju plastičnu i papirnu ambalažu za poklone.

  • 129
  • 5
  • 0

Ove godine je u Beču 530 javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, gde ih stanovnici mogu odložiti sve do 14. januara. Ona se koriste za proizvodnju električne energije i za centralno grejanje.

Prošle godine je prikupljeno ukupno 700 tona odnosno 160.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za mesec dana struje za 975 domaćinstava i za grejanje 2.280 domaćinstava.

Organizovano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju bilo 220 lokacija za prikupljanje.

Ekološke božićne vrećice

Božićni i novogodišnji praznici podrazumevaju i dodatni otpad nakon otvaranja poklona. Kako bi se takva situacija izbegla, bečke gradske vlasti su još pre jedanaest godina na tržište plasirale ekološke božićne vrećice.

"Stvorena je jedna lepa, praktična i ,pre svega, višenamenska alternativa plastičnoj i papirnoj ukrasnoj ambalaži, Ipak, bečke božićne vrećice ne koristi samo životnoj sredini. One su načinjene u radionicama bečkih udruženja osoba s invaliditetom, a prihod od njihove prodaje namenjen je različitim humanitarnim institucijama", navode iz Inostrane kancelarije Grada Beča.

Dekorativne crvene vrećice od tkanine dostupne su u tri različite veličine, pri čemu cena manje vrećice iznosi 2,99 evra, velike 3,99 evra, dok XL-vrećica košta 6 evra. Komplet sa sve tri veličine se može nabaviti po ceni od 11 evra.

Izvor i foto: Inostrana kancelarija Grada Beča


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta