Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko
  • 07.07.2018. 07:00

Engleska - zemlja koja je izumela fudbal i preživela kravlje ludilo

Šveđani će imati zadatak da danas od 16 sati u Samari u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu pobede Engleze! Teren ove zemlje je savršen za dve glavne grane engleske poljoprivrede - ratarstvo i stočarstvo. 

Foto: Bigstockphoto
  • 674
  • 12
  • 0

Intenzivna, visoko mehanizovana i efikasna po svim evropskim standardima - tako se u nekoliko crta može opisati engleska poljoprivreda. I u ovoj zemlji, kao u Belgiji i Švedskoj, samo 2% radne snage radi u poljoprivredi, te sa 2% učestvuje u BDP-u. Engleska proizvodi 60% svojih potreba za hranom. 

Engleska je jedina predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Budući da je upravo Engleska zemlja koja je izmislila fudbal, njeni reprezentativci su pod velikim pritiskom kako bi ispunili velika očekivanja svojih vernih navijača, za šta će danas od 16 sati dobiti priliku u susretu sa Švedskom. 

Švedska - zemlja blagostanja u kojoj najbogatiji jedu usoljenu haringu, jelo nekad siromašnih ribara

Želite li da saznate nešto više o baš engleskoj poljoprivredi, neće vam poći lako za rukom jer, kako god da okreneš, koju god da informaciju pokušaš da izvučeš, pojaviće se informacije o čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Dve glavne grane - ratarstvo i stočarstvo

Prvi dokazi kultiviranja zemljišta, odnosno korišćenja pluga na području Engleske pojavili su se 3.500. p. n. e. Usled razvoja poljoprivrede došlo je i do povećanja broja stanovništva, pa se u većoj meri pojavljuju i dokazi o prisutnosti ljudi na području Engleske.

Engleska kao deo Ujedinjenog Kraljevstva danas se prostire na povrišini od 130.395 km2 i ima više od 55 miliona stanovnika, što je čini jednom od najmnogoljudnijih zemalja. 

Niski brežuljci i ravnice, posebno u srednjoj i južnoj Engleskoj, planine na severu i zapadu, teren je koji je karakteriše i koji je savršen za dve glavne grane engleske poljoprivrede - ratarstvo i stočarstvo. 

Uobičajen engleski krajolik (Foto: Pixabay/JLasWilson)

Poljoprivredno zemljište Ujedinjenog Kraljevstva pokriva oko 64% celokupne površine sa više od 20 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta što je ekvivalent 30 miliona fudbalskih igrališta. Od tih 20 miliona hektara, 25% svih poljoprivrednih površina u UK koristi se za uzgoj useva i to za stočnu hranu te upotrebu u mlekarstvu.

Najčešći usev - pšenica i krompir 

Pšenica je najčešći usev na engleskim poljima i pokriva više od dva miliona hektara, uglavnom u istočnim delovima Engleske. Čak 80% domaće pšenice mlinari dobijaju sa domaćeg tržišta. Ujedinjeno Kraljevstvo peto je po redu u Evropskoj uniji po proizvodnji žitarica, a u 2016. godini proizveli su gotovo 22.000 tona žitarica, od čega preko 14.000 tona otpada na pšenicu, a preko 6.665 hiljada tona na ječam. 

Vrlo je zanimljivo da se Kembridž nalazi u srcu poljoprivredne proizvodnje regiona Velike Britaniji. Njihova klima, krajolik i zemljište idealno je za ječam, hmelj, pšenicu i mnoge druge kulture. Proizvode dovoljno ječma kako bi proizveli 2,5 miliona pinti piva i dovoljno pšenice da proizvedu 5,774 miliona hleba.

UK je i veliki proizvođač krompira, pa i tu drži peto mesto na lestvici proizvođača te kulture u Evropskoj uniji, a u 2016. godini proizveli su 5.373 hiljade tona što je, ako ćemo meriti u fudbalskim terenima, dovoljno za pokrivanje 120.000 fudbalskih igrališta. Osim toga, uvoze oko 1,3 miiliona tona krompira za konzumaciju. Zanimljivo je da je pre samo 50 godina proizvodnja krompira u UK bila duplo veća, pa nije ni čudo da potražnja za krompirom prelazi potrebe domaćeg stanovništva. 

Tu je i šećerna repa, koju proizvode u približnoj količini kao i krompir, a po proizvodnji te kulture su četvrti u EU. 

Zemlja sa više od 90 različitih rasa ovaca 

Sa 9.81 miliona grla uzgojenih u 2016. godini UK zauzima treće mesto u Evropskoj uniji, nakon Francuske i Nemačke. U toj zemlji ima više od 35 miliona ovaca i jagnjadi - više ovaca nego bilo koja druga zemlja u Evropi. Ta je zemlja sa svojim brežuljcima, visoravnima i nizijama savršeno prilagođena proizvodnji ovaca, kojih ima više od 90 različitih rasa. Naime, ovce su u Velikoj Britaniji obitavale od rimskih vremena i postale su izuzetno važne za njihovu ekonomiju i dobrobit. Danas je meso, odnosno mlada jagnjetina, glavni ovčji proizvod, iako koža, vuna i mleko imaju takođe sopstvena tržišta.

U Velikoj Britaniji ima oko 17.000 mlečnih farmi, uglavnom na zapadu. Prosečna veličina engleskih stada je 86 krava, a prosječna mlečna krava donosi 6.300 litara mleka godišnje. Najvažnija rasa mlečnih goveda je sveprisutna frizijska krava, koja je u velikoj meri zamenila rasu Dairy Shorthorn zahvaljujući i visokom prinosu mleka i relativno visokom kvalitetu govedine koju proizvodi. 

Potreslo ih kravlje ludilo

Najveći udarac engleskom stočarstvu zadalo je "kravlje ludilo", fatalna neurodegenerativna bolest (encefalopatija) kod goveda koji uzrokuje degeneraciju mozga i kičmene moždine. U Velikoj Britaniji, koja je najgore pogođena epidemijom, u periodu 1986-1998, bilo je zaraženo više od 180.000, a zaklano je još šest miliona grla u okviru programa preventivnog iskorenjivanja.

Važne rase goveda, koje se u Velikoj Britaniji uzgajaju za konzumaciju mesa, su hereford te aberden angus

Engleski doručak - slanina i jaja

Klasičan engleski doručak su pržena jaja i slanina. Oko 4.600 UK farmi proizvodi svinje, a proizvodnja pokriva 90% domaćih potreba. Savremeni trendovi u poljoprivredi nalažu intenzivno uzgajanje, pa su nekada popularne rase kao što je Cumberland i Small White izumrle. 

Klasični engleski doručak (Foto: Pixabay/KleeAlee)

Ova zemlja je jaka i u proizvodnji živine, pa je tako u 2016. godini proizvela 1.791 hiljada tona mesa živine i time zauzela drugo mesto na lestvici zemalja EU, nakon Poljske. Svaki dan britanske farme isporuče 20 miliona jaja za konzumaciju. 

Druga u EU po ribarstvu 

Okružena Atlantskim okeanom i Severnim morem Velikoj Britaniji omogućuje Velikoj Britaniji i razvijeno ribarstvo, po čemu je druga u Evropskoj uniji. U 2015. godini proizveli su 913 hiljada tona ribljih proizvoda. Ova bi se proizvodnja mogla i povećati nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. 

Već sada ostali evropski ribari strahuju od katastrofe bez presedana nakon što Britanija zbog izlaska iz Evropske unije ponovno preuzme kontrolu nad vlastitim vodama. Holandski ribari tvrde da će Bregzit uzrokovati kolaps za 50% njihove ribarske flote. 

Planirani haos engleskih vrtova 

I za kraj, ne treba zaboraviti spomenuti engleske vrtove koji odišu dozom neformalnosti, deluju spontano, ali ipak se radi o pomno planiranom dizajniranju, za koje je najviše zaslužnaGertzruda Džekil ( Gertrude Jekyll, 1843. – 1932.). Ona je vrtove kreirala tako da cveće raste svugde gde mu to prostor dopušta. 

Ovaj stil se najlakše može opisati kao planirani haos. Obiluje cvećem i travama,koji su sađeni bez ikakve simetrije u šrini i visini. Centar vrta je travnjak nepravilnog oblika sa detaljima poput panjeva, starog alata, drvene senice i slično. Smatraju ih kolevkom vrtlarstva umetničkog dizajniranja vrtova. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Engleska poljoprivreda Brexit Ovčarstvo Engleski vrtovi Engleski doručak World Cup 2018


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.