Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičiji grip
  • 02.01.2020. 15:00

Epidemija ptičijeg gripa: 350.000 poljske živine u opasnosti

Na farmama ćurana u Poljskoj, otkriven je H5N8, visoko patogen soj virusa ptičijeg gripa. Stručnjaci smatraju da virus preti oko 350.000 živine, ali i ljudima.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 161
  • 7
  • 0

Na Farmi ćurana, koja se nalazi na istoku Poljske otkriven je ptičiji grip, saopštile su poljske vlasti 1. januara 2020., a lokalni mediji obavestili su da bi zbog epidemije moglo da bude usmrćeno eutanazijom oko 40.000 živine.

Poljska je prema podacima Eurostata najveći evropski proizvođač živine, a slučaj ptičijeg gripa tamo nije zabeležen od 2017. godine.

Mesne vlasti održale su niz hitnih sastanaka dok video prilozi privatnih televizija pokazuju policijska vozila koja su blokirala saobraćaj na tim područjima, navodi reuters.

Predsednik poljskog udruženja uzgajivača i proizvođača živine, Andrzej Danielak rekao je da bi u radijusu od tri kilometara mogle da budu pogođene tri farme, a u opasnosti je oko 350.000 životinja.

"Veterinarske službe u ovakvoj situaciji sprovode postupke iskorenjivanja virusa ptičijeg gripa", navele su lokalne vlasti u okrugu Lubartovski u saopštenju za javnost objavljenom 31. decembra 2019., dodajući da je dokazano reč o vrsti visoko patogenog H5N8 ptičijeg gripa, koji je takođe pretnja i ljudima. 

Podsećamo, 2016. godine virus ovog tipa harao je Evropom.

Ptičji grip se širi Francuskom

Ova posebna vrsta zaraze, u Evropu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Posle masovnog obolevanja divljih patki, gusaka i labudova, virus se proširio i na domaće životinje kao što su pilići i ćurani. 


Tagovi

Ptičiji grip Poljska Virus ptičijeg gripa H5N8


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.