Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus H5N8
  • 06.01.2017. 17:00

Ptičji grip se širi Francuskom

Francuska je potvrdila da se ptičji grip pojavio i na zapadu zemlje. Do sada je zabeleženo više od 80 slučajeva zaraze domaće živine samo u jugozapadnim delovima zemlje.

Foto: Skeeze / Pixabay
  • 1.111
  • 54
  • 0

Ptičji grip pojavio se i u francuskoj pokrajini De Sevr (Deux-Sevres) na zapadu zemlje, regiji koja do sad nije bila pogođena zarazom. Laboratorijski nalazi dokazali su virus H5N8 među živinom na seoskim imanjima i na farmi živine u dva ruralna područja nedaleko od grada Niorta, piše agweek.

Virus H5N8 izrazito je zarazan i od kraja prošle godine se proširio brojnim evropskim zemljama. Francuska je potvrdila više od 80 slučajeva zaraze domaće živine ptičjim gripom, ali svi su dosad zabeleženi u jugozapadnim delovima zemlje. Zemlja koja je najveći proizvođač živine u Evropskoj uniji i pre godinu dana je ozbiljno pogođena ptičjm gripom, što je dovelo do zabrane uzgoja pataka i gusaka u državi poznatoj po proizvodnji jetrene paštete.

Protekle nedelje različiti tipovi ptičjeg gripa pogodili su i Aziju. Zbog zaraze su usmrtili milione živine u Južnoj Koreji i Japanu. U Kini je čak i nekoliko ljudi zaraženo ptičjim gripom.

Foto: Skeeze / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!