Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 14.01.2020. 13:30

Epidemija ptičjeg gripa se širi - eutanizovaće 53.000 ćurana i 6.000 gusaka

Na farmi gusaka u Poljskoj i farmi ćurana u Mađarskoj prijavljena je pojava ptičjeg gripa, a reč je o visoko patogenom soju virusa H5N8.

Foto: Pixabay/Birgit Rohrs
  • 155
  • 7
  • 0

Nova pojava virusa ptičjeg gripa prijavljena je juče u Poljskoj čime je od decembra u toj zemlji zabeleženo više od 10ak slučajeva.

"Šest hiljada gusaka na farmi potrebno je eutanizovati, a državna veterinarska inspekcija već je preduzela korake", rekao je za reuters portparol regiona Velikopoljska, Tomas Stube.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogenog ptičjeg gripa H5N8, koji predstavlja pretnju i za ljudsko zdravlje.

Zabeležen je i slučaj ptičjeg gripa na mađarskoj farmi ćurana gde će biti eutanizovano oko 53.500 ćurana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od deset kilometara proveriće se sva ostala poljoprivredna gazdinstva i uvesti ograničenje prodaje.

Smrtnost među zaraženom živinom povećala se i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičji grip, a vetarinari upozoravaju da se živina drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se sprečio kontakt sa divljim pticama, piše farmer.pl.

Podsećamo, pre oko dve nedelje ptičji grip ovog tipa zahvatio je farmu ćurana u Poljskoj kada je eutanizovano oko 40.000 tih životinja zbog zaraze, a u opasnosti je bilo oko 350.000 poljske živine.

Epidemija ptičijeg gripa: 350.000 poljske živine u opasnosti

Prošlomesečnoj epidemiji u Poljskoj, najvećem evropskom proizvođaču živine, prethodila je epidemija 2017. godine. Mađarsku je poslednji put pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripa ovog tipa harao Evropom.


Tagovi

Ptičji grip Poljska Farma gusaka Živina Eutanazija živine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta