Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplemenjivanje zemljišta
  • 05.10.2019. 14:00

EPS u zakonskoj obavezi da gaji i prodaje poljoprivredne kulture

Rudarski basen "Kolubara", ogranak Elektroprivrede Srbije (EPS), raspisao je pre nekoliko dana konkurs za prodaju oko 100 tona konzumnih jabuka s produženim trajanjem.

Foto: Depositphotos/ninette_luz
  • 185
  • 8
  • 0

Po zakonu, EPS već četiri decenije unazad ima obavezu da, posle iscrpljivanja kopova, oplemeni zemljište kroz sadnju neke poljoprivredne kulture i da kasnije te plodove i proda.

Jabuke EPS-a, čija je prodaja moguća od pre nekoliko dana, mogu se kupiti po ceni od 10 dinara po kilogramu bez PDV-a. Oni koji kupuju jabuke moraju kupiti minimum jednu tonu, a dobiće jabuke direktno iz voćnjaka u istom danu kada je i berba.

Kupljene jabuke moguće preuzeti u toku prve polovine meseca 

Kupljene jabuke, kupci će moći da preuzmu u toku prve polovine ovog meseca. Zainteresovanima je omogućeno i da prvo pogledaju voće pre nego što se odluče za kupovinu na lokacijama na kojima je to dozvoljeno.

EPS je u zakonoskoj obavezi da oplemenjuje zemljište sadeći neku od poljoprivrednih kultura nakon iscrpljivanja kopova, iako to nije u primarnoj delatnosti tog preduzeća. Već 40 godina, ovo preduzeće po zakonu mora da na tom zemljištu razvija neku poljoprivrednu kulturu i da taj rod plasira na tržište i prodaje.

Ova mera sprovodi se kako bi zemljište, nakon eksploatacije uglja, bilo iskorišćeno. O tome koje će se voće, povrće ili ratarska kultura gajiti na tom zemljištu odlučuju stručnjaci nakon što procene koja bi kultura posle eksploatacije uglja mogla da uspe na tom mestu. U EPS-u navode da gajenje voća i povrća nije ništa neuobičajeno u tom preduzeću jer je, podsećaju, to njihova obaveza po zakonu.

Javna licitacija za kupovinu jabuka i drugih proizvoda EPS-a

Osim jabuka, to preduzeće uzgaja i kukuruz i suncokret. Ove godine kilogram merkantilnog suncokreta može se otkupiti od EPS-a po ceni od 27 dinara bez PDV-a, dok merkantilni kukuruz košta 13 dinara po kilogramu takođe bez PDV-a.

Oglas o prodaji ovih ratarskih i voćarskih kultura, EPS je objavio u jednom dnevnom listu. U tom oglasu prodaja pomenutog voća i žitarica predstavljena je u vidu javnih licitacija. U oglasu se nalaze i svi uslovi koje kupci moraju da zadovolje da bi mogli da uopšte učestvuju na licitaciji.

EPS na delovima zatvorenih rudarskih basena Kolubare, Kostolca i TENT-a proizvodi kukuruz, suncokret i pšenicu, kao i različite vrste voća. Neki delovi tih zatvorenih basena iskorišćeni su kao pašnjaci ili su pošumljeni. Tako je u toku prošle godine više od 100 hektara u Kostolcu bilo iskorišćeno za tehničku rekultivaciju koja se sprovodi povodom pripreme terena za biološku sadnju materijala. Kroz taj projekat, podignuti su zasadi u Kostolcu kojima je oplemenjeno odlagalište površinskog kopa "Drmno", prenosi Politika.


Izvori

Politika


Tagovi

EPS Proizvodnja Poljoprivreda Licitacija Prodaja voća Oplemenjivanje zemljišta


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.