Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba vode
  • 18.02.2019. 13:00

EU će do 2025. koristiti 6,6 mlrd metara kubnih vode nakon ponovne upotrebe?

Evropski parlament je na svojoj plenarnoj sednici u Strasburgu većinom glasova usvojio stav o zakonodavnom predlogu Komisije, predlogu Uredbe o minimalnim zahtevima za ponovnu upotrebu vode.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 77
  • 3
  • 0

Evropski parlament je na svojoj plenarnoj sednici u Strasburgu većinom glasova usvojio stav o zakonodavnom predlogu Komisije, predlogu Uredbe o minimalnim zahtevima za ponovnu upotrebu vode.

"Voda je naš najvredniji resurs koji se nalazi pod pritiskom kako zbog ljudskih aktivnosti, tako i zbog klimatskih promena. Potrebno je zato povezati pročišćavanja otpadnih voda i njihovu ponovnu upotrebu u okviru sprovođenja politika Unije, poput na primer politike cirkularne ekonomije", izjavila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u EU parlamentu.

 Cilj uredbe je popunjavanje praznine u zakonodavstvu Evropske unije. Domet izvorno predviđene ponovne upotrebe vode je proširen, osim u poljoprivredi i u druge svrhe.

Klimatske promene uzimaju sve većeg maha

Učestalost i intenzitet suša u porastu je zbog klimatskih promena. Prema podacima Komisije, troškovi nestašice vode od 1976. do 2006. penju se na 100 milijardi evra. Procenjuje se da bi EU do 2025. mogla koristiti 6,6 milijardi metara kubnih vode nakon ponovne upotrebe, dok sada koristi svega 1,1 milijardi metara kubnih vode. 

Petir je također naglasila kako bi ova Uredba trebala osigurati poljoprivrednicima da dobiju obnovljenu vodu iz sastava za pročišćavanje vode i postrojenja za ponovnu upotrebu vode, u skladu s kriterijumima koje moraju ispuniti za svoje potrebe u poljoprivredi kako bi mogli garantovati sigurnost svojih proizvoda. Ona se slaže sa stavom Komisije da otpadne vode treba pročistiti i pretvoriti u novi resurs za navodnjavanje u poljoprivredi kada god je to sigurno i isplativo.


Tagovi

Ponovna upotreba vode Poljoprivreda Otpadne vode Navodnjavanje Suša


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!