AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » EU i Čile dogovorili razmenu eko proizvoda!

EU i Čile dogovorili razmenu eko proizvoda!

Evropska komisija

EU i Čile dogovorili razmenu eko proizvoda!

Datum: 10.04.2016. 15:30

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Evropska unija i Čile završili su pregovore Sporazumom o trgovini eko proizvodima. Tim sporazumom EU i Čile prepoznali su međusobna podudaranja svojih zakona o ekološkoj proizvodnji i sistema kontrole, kao i visok nivo uvažavanja principa eko proizvodnje.

Prema podacima Evropske komisije, Evropska unija i Čile završili su pregovore Sporazumom o trgovini ekološkim proizvodima.

Tim sporazumom EU i Čile prepoznali su međusobna podudaranja svojih zakona o ekološkoj proizvodnji i sistema kontrole, kao i visok nivo uvažavanja principa eko proizvodnje.

Sporazum uključuje sve ekološke proizvode, koji su proizvedeni i kontrolisani prema pravilima EU, tako da oni mogu biti direktno prodavani u čileanskim prodavnicama i obrnuto. Cilj je i uzajamna zaštita eko oznaka, kao i povećanje saradnje, informatičke razmene, te nagodbe u trgovini ekološkim proizvodima.

Sporazum o trgovini ekološkim proizvodima, potpisan između Evropske unije i Čilea, prvi je sporazum "nove generacije" i prvo bilateralno priznanje sa tom zemljom iz Južne Amerike.

Mogućnosti zapošljavanja

Ovaj sporazum biće osnova ostalim sporazumima u oblasti trgovine ekološkim proizvodima, osnažiće razvoj ekološkog sektora, podstaći razvoj industrije i zapošljavanja na globalnom nivou.

Član Evropske komisije, Fil Hogan ističe: "Podržavam kraj pregovora sa Čileom i Sporazum o trgovini ekološkim proizvodima. Evropski sektor ekološke proizvodnje jedan je od najdinamičnijih sektora, a Čile ima velike mogućnosti za ekološku proizvodnju i poslovanje. Ovaj sporazum će doprineti zapošljavanju i razvoju obeju strana, a potrošačima će garantovati jak sistem kontrole".

Evropski sektor za ekološku poljoprivredu je dinamični deo evropske poljoprivrede, s prosečnom stopom rasta oko 5,5 % godišnje, u poslednjih 10 godina. A on, takođe, zauzima oko 6 % poljoprivrednih površina EU.

Foto: Eko centar Latinovac

Broj pregleda članka: 90; Uspešnost članka: 6.5

Tagovi: Sporazum, Ekološka proizvodnja, Čile, saradnja, Evropska unija, Evropska komisija, Razmena

Ključne reči članka: eu, i, cile, dogovorili, razmenu, eko, proizvoda, sporazum, evropske, trgovini, proizvodima


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorka Karolina Tušek

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!