Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 10.04.2016. 15:30

EU i Čile dogovorili razmenu eko proizvoda!

Evropska unija i Čile završili su pregovore Sporazumom o trgovini eko proizvodima. Tim sporazumom EU i Čile prepoznali su međusobna podudaranja svojih zakona o ekološkoj proizvodnji i sistema kontrole, kao i visok nivo uvažavanja principa eko proizvodnje.

Foto: Eko centar Latinovac
  • 119
  • 9
  • 0

Prema podacima Evropske komisije, Evropska unija i Čile završili su pregovore Sporazumom o trgovini ekološkim proizvodima.

Tim sporazumom EU i Čile prepoznali su međusobna podudaranja svojih zakona o ekološkoj proizvodnji i sistema kontrole, kao i visok nivo uvažavanja principa eko proizvodnje.

Sporazum uključuje sve ekološke proizvode, koji su proizvedeni i kontrolisani prema pravilima EU, tako da oni mogu biti direktno prodavani u čileanskim prodavnicama i obrnuto. Cilj je i uzajamna zaštita eko oznaka, kao i povećanje saradnje, informatičke razmene, te nagodbe u trgovini ekološkim proizvodima.

Sporazum o trgovini ekološkim proizvodima, potpisan između Evropske unije i Čilea, prvi je sporazum "nove generacije" i prvo bilateralno priznanje sa tom zemljom iz Južne Amerike.

Mogućnosti zapošljavanja

Ovaj sporazum biće osnova ostalim sporazumima u oblasti trgovine ekološkim proizvodima, osnažiće razvoj ekološkog sektora, podstaći razvoj industrije i zapošljavanja na globalnom nivou.

Član Evropske komisije, Fil Hogan ističe: "Podržavam kraj pregovora sa Čileom i Sporazum o trgovini ekološkim proizvodima. Evropski sektor ekološke proizvodnje jedan je od najdinamičnijih sektora, a Čile ima velike mogućnosti za ekološku proizvodnju i poslovanje. Ovaj sporazum će doprineti zapošljavanju i razvoju obeju strana, a potrošačima će garantovati jak sistem kontrole".

Evropski sektor za ekološku poljoprivredu je dinamični deo evropske poljoprivrede, s prosečnom stopom rasta oko 5,5 % godišnje, u poslednjih 10 godina. A on, takođe, zauzima oko 6 % poljoprivrednih površina EU.

Foto: Eko centar Latinovac


Tagovi

Evropska Unija Sporazum Ekološka proizvodnja Saradnja Evropska komisija Razmena Čile


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)