Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 23.04.2023. 18:00

EU najveći svetski trgovac poljoprivredno prehrambenim proizvodima - tri su glavna

Količine kojima se trguje nisu smanjene i pored globalnog rasta cena. EU je ostala najveći svetski trgovac u ovom sektoru.

Foto: Ilustracija
  • 108
  • 19
  • 0

Evropska komisija u novom izveštaju za 2022. pokazuje da je trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Evropskoj uniji iznosila ukupno 401,5 milijardi evra tokom godine. Trgovinski bilans je bio 58 milijardi evra.

Količine kojima se trguje nisu smanjene i pored globalnog rasta cena. EU je ostala najveći svetski trgovac u ovom sektoru.

Rast izvoza žitarica, mlečnih proizvoda i svinjetine

Velika mreža trgovinskih odnosa i sporazuma omogućila je Uniji diverzifikaciju trgovinskih partnera kako bi se prevazišli izazovi tokom cele godine, a kojoi su nastali sukobom u Ukrajini.

Izvoz u 2022. je veći za 31 odsto u odnosu na 2021. godinu i dostigao je 229,8 milijardi evra. Žitarice i proizvodi od žitarica te mlinski proizvodi su najviše porasli u ukupnom izvozu EU i predstavljali su sedam, odnosno deset odsto izvoza. Povećao se i onaj za pšenicu, za ekonomije u razvoju. Najviše se izvezlo u Alžir (4,9 miliona tona), a slede Maroko (4,1 mil.t), Egipat sa 2,9 i Nigerija sa 2,5 mil. t.

Izvoz mlečnih proizvoda dostigao je vrednost od 20,4 milijarde evra. Uprkos padu potražnje iz Kine, svinjetina je ostala najveći izvozni proizvod u kategoriji mesa i ostvarila iznos od 13,8 milijardi evra.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva destinacija za proizvode iz EU, što čini jednu petinu izvoza. Na drugom mestu su SAD s 13 odsto. Treće mesto pripada Kini koja je krajnje odredište za sedam odsto evropskih proizvoda.

Porastao uvoz

U 2022. je porastao i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, za 32 odsto u odnosu na 2021. godinu. Njegova ukupna vrednost je iznosila 172 milijarde evra. Rezultat je to rasta svetskih cena, posebno proizvoda od uljarica i kafe.

Uvoz uljarica i proteina je iznosio 25,8 milijardi evra. Rast svetskih cena kombinovan je sa sve većom potrebom za suncokretom i sojom zbog suše u leto 2022. Uvoz kukuruza je kompenzovao pad domaće proizvodnje.

Kafa, čaj, kakao i začini ostaju među vodećim proizvodima na drugom i trećem mestu. Količina je ostala stabilna, ali je porasla cena. Na prvom mestu uvoznika ostao je Brazil s 12 odsto ukupne količine, a za njim sledi Ujedinjeno Kraljevstvo s devet odsto. Ukrajina je pretekla SAD i zauzela treće mesto uvoznika.


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Evropska unija Izvoz Uvoz Žitarice Svinjetina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)