Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponovna upotreba vode
  • 24.12.2019. 11:00

EU: Nove mere kako ne bi došlo do nestašice vode za navodnjavanje

Zahvaljujući tim pravilima, Evropi će se olakšati prilagođavanje na posledice klimatskih promena

Foto: Pixabay/rgwarpd
  • 92
  • 4
  • 0

EU preduzima nove mere u cilju smanjenja rizika od nestašice vode za navodnjavanje poljoprivrednih biljaka. Veleposlanici država članica pri EU-u potvrdili su privremeni dogovor sa Evropskim parlamentom o uredbi kojom će se olakšati upotreba pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje. Tom potvrdom pripremljen je teren za konačno donošenje.

Zahvaljujući tim pravilima, Evropi će se olakšati prilagođavanje na posledice klimatskih promena. Uredbom koja je u potpunosti u skladu sa cirkularnom privredom, unaprediće se dostupnost vode i podsticati njena efikasna upotreba. Osiguravanjem dostupnosti dovoljne količine vode za navodnjavanje polja, posebno tokom toplotnih talasa i velikih suša, može da se pomogne u sprečavanju manjka poljoprivrednih biljaka i nestašica hrane.

S obzirom na to da se geografski i klimatski uslovi u državama članicama značajno razlikuju, pojedina država članica može da odluči da nije adekvatno koristiti obnovljenu vodu za poljoprivredno navodnjavanje na delu njenog državnog područja ili na čitavom tom području, objavilo je Veće Evropske unije.

Strogi zahtevi za kvalitet obnovljene vode

Države članice ujedno mogu da dozvole upotrebu obnovljene vode za druge namene kao što su ponovna upotreba vode u industriji, kao i za rekreacione i svrhe za zaštitu životne sredine. Uredba sadrži stroge zahteve za kvalitet obnovljene vode i njeno praćenje kako bi se garantovala zaštita zdravlja ljudi i životinja, ali i okoline.

Uštede vodnih resursa do kojih dolazi zahvaljujući ponovnoj upotrebi vode, biće tema kampanje za podizanje opšte svesti u državama članicama u kojima se obnovljena voda koristi za poljoprivredno navodnjavanje.

Komisija mora da oceni da li je potrebno preispitivanje minimalnih zahteva za obnovljenu vodu na osnovu rezultata evaluacije sprovođenja te uredbe ili kad god je to potrebno usled novih tehničkih i naučnih saznanja.


Tagovi

Ponovna upotreba vode Poljoprivreda


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!