Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 26.05.2015. 18:00

EU odobrila 24 programa ruralnog razvoja

Evropska komisija odobrila je dodatna 24 programa ruralnog razvoja usmerena na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU, brigu o seoskim krajevima i klimi, te na jačanje ekonomske i društvene strukture seoskih zajednica u periodu do 2020. godine.

  • 98
  • 6
  • 0

Evropska komisija odobrila je dodatna 24 programa ruralnog razvoja usmerena na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU, brigu o seoskim krajevima i klimi, te na jačanje ekonomske i društvene strukture seoskih zajednica u periodu do 2020. godine.

Više od 40.000 radnih mesta

Očekuje se da će tim programima biti stvoreno više od 40.000 radnih mesta u seoskim područjima i oko 700.000 mesta za radno osposobljavanje. Na taj način bi se podstakle inovacije, prenos znanja, održiva poljoprivredna praksa i ojačala ruralna preduzeća. Za te programe je iz budžeta EU izdvojeno 27 milijardi evra, a oni će biti sufinansirani javnim sredstvima na nacionalnom i regionalnom nivou i/ili privatnim sredstvima.

Modernizacija poljoprivrednih gazdinstava, podrška mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljištem i poboljšanje širokopojasnih infrastruktura neke su od prioritetnih mera usvojenih regionalnih i nacionalnih programa. U njih se uključene: Bugarska, Češka, Hrvatska, Irska, Italija, Nemačka, Rumunija, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Šest ključnih prioriteta

Povodom današnjih odluka poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske unije Fil Hogan je izjavio: "Jedna od glavnih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja je to što imamo 6 ključnih prioriteta, ali svaka država članica ili regija smišlja programe usklađene sa sopstvenom situacijom. Povećanje baze znanja o našem poljoprivrednom sektoru važan je deo programa ruralnog razvoja. Drago mi je da se gotovo svim danas usvojenim programima podržavaju projekti za podsticanja inovacija u okviru Evropskog inovacionog partnerstva".

Podrška seoskom razvoju čini tzv. drugi stub zajedničke poljoprivredne politike kojim se državama članicama pruža novac EU da njime raspolažu u okviru višegodišnjih, sufinansiranih programa na nacionalnom ili regionalnom nivou. Ukupno je predviđeno 118 programa, u 28 država članica, za koje je iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za period 2014-2020. godine, obezbeđeno 99,6 milijardi evra. Ove mere će biti sufinansirane dodatnim nacionalnim, regionalnim i privatnim sredstvima.

Do sada odobrene 62 milijarde evra

Današnjim usvajanjem se broj odobrenih programa ruralnog razvoja popeo na 51, a ukupna vrednost dosada odobrenih programa na više od 62 milijarde evra (oko 62,4 % budžeta). Nova Uredba o ruralnom razvoju, za period 2014-2020. godine, usmerena je na 6 ekonomskih, ekoloških i socijalnih prioriteta, a programi sadrže jasne ciljeve koji moraju da se ostvare. Osim toga, radi boljeg usklađivanja mera i ostvarivanja maksimalne sinergije s drugim evropskim strukturnim i investicionim fondovima (ESIF), sa svakom državom članicom sklopljen je sporazum o partnerstvu s naglaskom na njegovoj široj strategiji za strukturna ulaganja koja se finansiraju novcem Evropske unije.


Tagovi

Konkurentnost ZPP Organski uzgoj Radna mesta Program ruralnog razvoja Mladi poljoprivrednici PRR Agrookolišne mere Ruralno stanovništvo Fil Hogan Investicijske potpore Modernizacija farmi Tehnološka modernizacija Ruralna preduzeća


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.