Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogas
  • 09.01.2020. 08:00

EU planira veliko povećanje proizvodnje biogasa - ima li dovoljno zemlje?

Evropska unija planira da poveća proizvodnju biogasa, biometana i "zelenog" vodonika za najmanje 1.000% do 2050. godine, ali je povećanje upitno zbog održivosti okoline i ograničenosti zemlje.

Foto: Pixabay/Gerald Krieseler
  • 153
  • 7
  • 0

"Obnovljivi gasovi već danas predstavljaju oko 7% bruto potrošnje energije u Evropskoj uniji", rekao je Antonio Lopez - Nikolas (Antonio Lopez – Nicolas), zamenik Odeljenja za energetiku Evropske komisije, piše euractiv.

"Prema dugoročnim planovima EU, obnovljivi gasovi bi trebali da dostignu između 50 i 62,5% današnje bruto potrošnje u Evropi", ukazao je Lopez-Nikolas.

Radi se o velikom povećanju sa 17 miliona tona na 200 do 250 miliona tona obnovljivih gasova, što je skok od 1.370%.

"Koliko god impresivno zvučalo, stići do te brojke nije nemoguće", kaže Lopez-Nikolas, a EU ne počinje ispočetka nego nastavlja s ciljevima o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, donesenim pre nešto više od godinu dana, koji će olakšati unos obnovljivih gasova u sektore poput transporta i proizvodnje energije.

Zeleni skeptični

Međutim, povećana proizvodnja biogasova postavlja pitanja održivosti okoline zbog toga su i Zeleni (Greens-European Free Alliance) uključeni u raspravu.

"Priznajemo ulogu koju obnovljivi gasovi, biogasovi ili "zeleni" vodonik - moraju imati u svetu", rekla je Juta Paulus (Jutta Paulus), nemačka političarka u Evropskom parlamentu govoreći da ta stranka u ovoj fazi nerado podržava biogasove.

"Zemlja dostupna za proizvodnju više biogasa ili biometana je ograničena", istakla je Paulus. Stvaranje "zelenog" vodonika elektrolizom vode iz energije vetra i sunca još uvek nije poželjna opcija jer dolazi do gubitaka energije, dodala je, ukazujući na gubitke između 20 i 30% s trenutnim elektrolizatorima.

"Uštedimo dragocene obnovljive izvore energije i biogas za primene u teškim industrijama, transportima na duge udaljenosti, vazdušnom saobraćaju i morskom i rečnom saobraćaju gde elektrifikacija nije moguća u kratkom roku", rekla je Paulus.

Upozorila je i na "zeleni" vodonik koji bi mogao uzrokovati veću emisiju globalnog zagrevanja.

Ipak, postoji kompromis

"Biogas neće spasiti industrije fosilnih goriva", rekla je Peka Pesonen (Pekka Pesonen), generalna sekretarka "Copa-Cogeca", ukazujući na "kompromis" između zemljišta koje se koristi za poljoprivredu i ono za proizvodnju biomase.

Kaže da proizvodnja biomase može poljoprivrednicima pružiti dodatan izvor prihoda te će ostati lokalizovan, a uglavnom će biti dopuna obnovljivoj električnoj energiji iz vetra i sunca.

Ipak, očekuje se da će proizvodnja obnovljivih gasova - biogasa, biometana i vodonika značajno rasti u narednim decenijama, prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA).


Tagovi

Evropska unija Biogas Biomasa Obnovljivi izvori energije Antonio Lopez-Nikolas Zeleni Juta Paulus


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.